Hz. Peygamber ve müşrik muhatapları arasındaki dînî tartışmanın Kur'ân'da yansımaları
The reflections of the religious debate between the prophet and pagan interlocutors in the Qur'an
- Tez No: 608321
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEVKET KOTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Dînî tartışma, müşrik muhataplar, Hz. Peygamber, Kur'ân, Pagan interlocutors, Qur'an, religious debate, the Prophet
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu tezimizde Kur'ân'ın indiği dönemdeki müşrik muhataplar ve Hz. Peygamber arasındaki dînî tartışma incelenmiştir. Hz. İbrahim'in dininin ve Kâbe'nin varisleri olan müşrik Arap muhatapların mevcut din anlayışlarını savunma refleksiyle Hz. Peygamber'e karşı giriştikleri amansız mücadeleleri tahlil edilmiştir. Kendilerini dindar bir toplum olarak ifade eden ve bu söylemlerinde de haklı olan müşrik muhatapları İslam'a karşı çıkmaya iten sebep neydi? Sorusuna cevap aranmıştır. Söz konusu tartışma Kur'ân'da epeyce yer tutmaktadır. Dolayısıyla bu dînî tartışma ve mücadelenin arka planı tespit edildiğinde, Kur'ân'ın önemli bir bölümünün de doğru anlaşılmasına katkı sağlanmış olacaktır. Kur'ân'ın anlaşılmasında ilk muhataplarının onun mesajı karşısındaki tutumu son derece önemlidir. Zira onlar vahyin nüzul sürecinin tanıklarıdır. Hatta onlardan bir kısmı Kur'ân'ın bazı âyetlerinin inişine sebep olmuştur. Sonuç olarak, vahyin iniş sürecinde böylesine önemli bir yer işgal eden müşrik muhatapların Hz. Peygamber karşısındaki tutumlarını ortaya koymanın son derece önemli olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the religious debate between the pagan interlocutors during the time of the Qur'an and the Prophet was investigated. The relentless struggle of the pagan Arab interlocutors who were the heirs of Abraham's religion and the Kaaba against the Prophet with a reflex of defending their existing understanding of religion was analyzed. What prompted the polytheistic interlocutors, who expressed themselves as a religious society and were right in their discourses, to oppose Islam? An answer was looked for to this question. This debate takes part a lot in the Qur'an. Therefore, when the background of this religious debate and struggle is identified, it will contribute to the correct understanding of a significant part of the Qur'an. The attitude of the first interlocutors against the message is very important for understanding the Qur'an. Because, they were witnesses of the revelation process. In fact, some of them have led to the descent of some verses of the Qur'an. In conclusion, we think that it is very important to put forward the attitudes of the pagan interlocutors who occupy such an important place in the descent of revelation against the Prophet.