İstanbul ölçeğinde konut fiyatlarının gelişimi ve konut fiyat endeksi oluşturma denemesi:1988-2012
House price developments in İstanbul and an attempt to construct a house price index : 1988-2012
  1. Tez No: 359882
  2. Yazar: AHMET BÜYÜKDUMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAYA ARDIÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, İstatistik, Econometrics, Economics, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Real Estate Economics, Real Estate Finance, House Price Index, Housing Bubble, Rent Index
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 244
Özet
Konut fiyatlarının gelişimine yönelik analizler uzun dönemli veriler ışığında yapılabilmektedir. Ancak ülkemizde üretilmeye başlanan yakın tarihli endeksler etraflı bir analiz yapmaya imkân vermeyecek kadar kısa bir dönemi içermektedir. Ülkemizde de konut fiyatlarının gelişimi etkileyen faktörleri analiz etmek üzere geriye dönük konut fiyat endekslerinin inşa edilmesi, hem ülkemiz konut piyasasının dinamiklerini çözümleme hem de diğer ülkelerin konut piyasalarıyla karşılaştırma yapabilme imkanı sağlayacaktır. İstanbul'daki konut fiyat hareketlerinin değerlendirilmesi için gerekli endeks verisi açığını kapatmak bu çalışmanın temel amacıdır. Bu çalışmada seçilmiş semtlerin 1988- 2012 yıllarını kapsayan 25 yıllık zaman dilimini içeren konut satış ve kira verileri derlenerek konut fiyat ve kira endeksi oluşturulmaktadır. Oluşturulan bu endeksten hareketle İstanbul'da konut kira ve fiyatlarının gelişimi incelenmekte, uzun dönem trendleri ile kısa dönem dalgalanmaları belirlenmekte, konut fiyatlarının değişiminin diğer ekonomik değişkenlerle etkileşimi araştırılmaktadır. Bu çalışmada İstanbul'da konut fiyat ve kiralarının kısa dönemde kapalı, uzun dönemde ise açık kent modeline uygun harekete ettiği, İstanbul'da konut arzının esnek olduğu, kentin mekan sürtünmesini artırmayan ulaşım çözümleri üretebildiği, konut fiyatlarının hisse senedi ve tahvil fiyatlarıyla paralel hareket ettiği, konut fiyat balonun mevcut olmadığı bulgulanmıştır. Anahtar Kelimeler : Gayrimenkul Ekonomisi, Gayrimenkul Finansmanı, Konut Fiyat Endeksi, Konut Balonu, Kira Endeksi.
Özet (Çeviri)
The analysis regarding the housing prices could be made in the light of long-term data. However, because the indexes that have been produced recently in our country are limited to a short term, such long-term analysis could not be made. Building backward housing price indexes by analyzing the factors that affect the development of housing prices will bring about the analysis of not only the dynamics of the domestic housing market within the country but also a comparison of housing markets between our country and other countries of the world. The main purpose of this study is to close the gap of the index needed to evaluate the movement of housing prices in the city of Istanbul. For this purpose, the data about the sale and rent prices of houses within a selection of districts of Istanbul between 1988 and 2012, a time span of 25 years was gathered to construct the sale and rent index of houses. Proceeding from this index, the development of sale and rent prices has been examined; the long-term trends and the short-term fluctuations of housing prices have been determined and the interaction between the change in housing prices and other economic variables has been researched. In this study, it has been found out that the sale and rent prices are compatible with the city model in the sense that it is closed in the short term and open in the long term; that the housing supply in Istanbul has been elastic; that transportation solutions which do not lead to space friction could be produced; that housing prices move parallel to stock exchange and bond prices; and that there has been no house price bubble.