Türk bankacılığının Basel II kriterlerine uyum sürecinin KOBİ'ler üzerindeki etkileri
The impacts on SMEs of Turkish banking Basel II compliance process
  1. Tez No: 359881
  2. Yazar: ERKAN ÇAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAL TUNCER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Basel, KOBİ, Seküritizasyon, Kredi, Bankacılık, Zorunlu Sermaye, Basel, SMEs, Securitization, Credit, Banking, Regulatory Capital
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 274
Özet
Bu tez, Basel kriterlerinin özellikle KOBİ sınıfı firmaların finans kaynaklarına erişimi üzerindeki etkilerini araştırmayı ve Türk KOBİ firmaları için alternatif bir fon kaynağı olarak KOBİ Seküritizasyon tekniğinin tanıtılmasını amaçlamıştır. Tez dört bölümden oluşmaktadır.“Finansal Küreselleşme ve Basel”başlığı altında incelenen birinci bölümde Uluslararası Takas Bankası faaliyetleri, finansal küreselleşme ve Basel kriterleri incelenmiştir.“Türk Bankacılık Kesimi ve Basel Kriterleri”başlığını taşıyan ikinci bölümde Türkiye'de Basel düzenlemeleri ve uyum çalışmaları ele alınmış ve Türk bankacılık sektörü Basel düzenlemeleri çerçevesinde değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde ise Türk KOBİ firmaları finans kaynakları açısından incelenmiş ve Basel düzenlemelerinin bu sektör üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Tezin son bölümünde KOBİ'lerin finans kaynaklarına erişiminin geliştirilmesi açısından alternatif bir fon kaynağı olarak başta ABD ve AB ülkeleri olmak üzere 20. Yüzyılın sonlarından itibaren kullanılmaya başlanılan ancak Türkiye'de henüz uygulaması olmayan KOBİ seküritizasyon tekniği tanıtılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the effects of Basel criteria on the access of small and medium-sized enterprises (SME) to financial resources and to introduce SME securitization technique as a source of alternative funding for Turkish SME-class firms. Study consists of four parts. In the first part which is entitled“Financial Globalization and Basel”Bank of International Settlement activities, financial globalization and Basel criteria are examined. The second part, entitled“Basel Regulations in the Turkish Banking Sector and SMEs”investigate Basel regulations and the harmonization process in Turkey, and the Turkish banking sector is evaluated within the framework of the Basel Criteria. In the third part Turkish SME-class firms are evaluated in terms of their financial resources and the effects of Basel criteria on this sector are analyzed. In the last part of the study, SME securitization technique that emerged as an alternative source of funding in the U.S. and EU countries at the end of the twentieth century is introduced in terms of improving access to financial resources for SMEs. This technique is not yet implemented in Turkey.