Türkiye'de noter belgelerini form özellikleri
Form characteristics of notarial documents in Turkey
  1. Tez No: 359893
  2. Yazar: SEVİL PAMUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLDEN SARIYILDIZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Hukuk, Information and Records Management, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Noter, Noter Belgesi, Form/Diplomatik, Turkey, Public Notary, Notarial Document, Form/Diplomatic
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 565
Özet
Noter belgeleri, kişilerin özel hukuktan doğan haklarını kullanabilmeleri için ilgililerin isteği üzerine hazırlanır. Kurum ve kuruluşlarda belge, bir fonksiyona bağlı, iş veya işlemlerin doğal sonucu olarak kendiliğinden oluşurken, noter dairelerinde belge, iş ve işlemleri belgelendirmek veya başka kurumlarda iş veya işlemlerin gerçekleştirilebilmesi için kullanılmak amacıyla üretilirler. Bu belgelere kanunlarla mahkemelerde delil olma vasfı tanındığından, bu durum, ilgili/ilgililerin isteği üzerine bilinçli olarak üretilen yegane belge grubunu oluşturmalarını beraberinde getirmektedir. Belgelerin form özellikleri, -resmi yazışma kurallarının yanında- konusuna bağlı olarak ilgili kanunlarla belirlenmiş olan şekil şartları çerçevesinde gelişmekte ve belge çeşitlerine göre değişiklik göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Notarial documents are prepared upon the request of the concerned, in order for individuals to use their rights arising from private law. Within the institutions and agencies, a document is generated on its own naturally as a result of the works and transactions dependent on a certain function, while in notaries' offices, a document is issued in order to document works and transactions or to be used while carrying out works or transactions within other institutions. Given that these documents are admissible as evidence in courts, they become the only group of documents that are issued willingly upon the request of the concerned person/persons. The form properties of the documents –apart from the official correspondence rules- are developed within the framework of the format rules determined with the relevant laws depending on the subject of the document, and they vary depending on the document type.