Sosyal tabakalaşma ve siyaset ilişkisi: Türkiye örneği
Social stratification and political relationship: The case of Turkey
- Tez No: 359904
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. NAZAN ARSLANEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Sosyal TabakalaĢma, Sosyal Sınıf, Siyaset, Elitler, Merkez -Çevre
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 248
Özet
Bu tez çalışmasının öncelikli amacı sosyal tabakalaşma nedir sorusunu cevaplamak ve tabakalaşma gerçeği ile insan hayatının vazgeçilmezlerinden biri olan siyaset arasında var olan ilişkiyi ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda, tabakalaşma ve siyaset ilişkisinin bir örneği olarak Türk siyasal yaşamındaki sınıfsal çözümleme ve siyaset ilişkisi üzerinde durulmuştur.İnsanlar arasındaki siyasal, sosyal ve ekonomik eşitsizlikler, tarihin her döneminde olduğu gibi günümüzde de varlığını sürdürmekte ve toplumsal tabakalaşmaya neden olmaktadır. Toplumu meydana getiren insanlar arasında hiyerarşik bir farklılaşmayı ifade eden sosyal tabakalaşma, tarihin değişik dönemlerinde, değişik toplumlarda kast, zümre, sınıf gibi değişik isimler almıştır. Günümüzde ise, farklılaşmanın temeli sosyal sınıf kavramına ve sınıflar arasındaki ayrılığa dayanmaktadır.Sosyal sınıf nedir, sınıf kavramı hangi ölçülere göre belirlenir, sınıf kavramı ile iktidar kavramı arasında nasıl bir bağlantı vardır, sosyal sınıfların siyasal iktidarın kuruluşundaki ve paylaşılmasındaki rolleri nedir. Bu sorunlar, çağdaş sosyoloji ve politika bilimlerinde ön planda yer tutan son derece önemli, temel sorunlardır.Bu araştırma üç ana bölümden meydana gelmekte olup, genel olarak sosyal tabakalaşma konusunun incelendiği ilk bölümde ve iktidar ya da toplumsal ve siyasi güç konusunda bu güne değin ortaya konulmuş temel yaklaşımlardan birisi olan elit teorisinin değerlendirilmesinin yapıldığı ikinci bölümde, bazı siyaset bilimci ve sosyologların eserlerinden faydalanılmış ve konuyla ilgili olarak bugüne değin ortaya konmuş düşüncelerin genel bir değerlendirmesi yapılmıştır. Türk siyasal yaşamındaki sınıfsal çözümleme ve siyaset ilişkisine değinilen son bölümünde ise, Türk sosyal bilimcilerinin Türkiye'nin toplumsal yapısına ilişkin görüşlerinden faydalanılmıştır.Mevcut bilgilerin, fikir, gerekçe ve örneklerle desteklenmesi yolu ile ortaya konulan bu çalışmada, birincil kaynaklardan faydalanılmış ve konu üzerinde ana hatlarıyla durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Primary aim of this thesis is to answer the question what the social stratification is and accordingly to reveal the existing relationship between the stratification and politics. For this purpose, Turkish political life has been mentioned generally as an example of relationship between class analysis and politics.Political, social and economic inequalities among people subsist in this day and time as well as in every period of history and cause social stratification. Social stratification that expresses the hierarchical differentiation among people who creates the society, has been named differently as caste, coterie, class in different societies and in different periods of history. Nowadays, the basis of differantiation depends on concept of social class and seperation between classes.What is the social class, which scales do determine the concept of class, what is the relationship between the concept of the class and the concept of the rulership, what are the roles of the social classes over the foundation and sharing of political power. These problems are the main problems that are in the foreground and extremely important in contemporary sociology and political sciences.This research consists of three main parts. The first part in which social stratification is examined generally and the second part in which the relationship between the social stratification and the politics is tried to determined, impose on production of some political scientist and sociologist and put emphasise on fundamental theory. The last part in which the relationship between the denominational resolution and the politics in Turkish politics life is mentioned, touch on the opinions of Turkish social scientists.This study is presented by the way of being supported by current information, ideas, reasons and examples. The primary sources utilized and the study is focused onthe main lines of subject.