Siyasal iktidar ve bireyin karşılıklı yeniden üretimi: Cuma hutbeleri örneği
Mutual reproduction of political power andthe individual: Friday khutbahs example
- Tez No: 738719
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ATEŞ USLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: power, hegemony, propaganda, public sphere, individual, social media, khutbah
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Siyasal iktidar ve toplum arasındaki ilişki her ne kadar kitleler üzerinden şekillense de kitlelerin yapı taşı konumunda olan bireyin önemi göz ardı edilmemelidir. Toplumun yapısına bakıldığında toplumun ideolojik, sınıfsal ya da statüye dayalı çeşitli tabakalara ayrıldığı görülür. Toplumsal hafıza ile birlikte dönemin konjonktürü bu tabakalaşmaya dayalı kamplaşmanın yukarıda bahsedilen öğelerden hangisinin öne çıkarak gerçekleşeceğini belirler. Yukarıda bahsedilen toplumsal kompartmanlar bir anlamda çeşitli birey tipolojilerini bir araya getiren yapılardır. Bu bağlamda siyasal iktidar toplumun çeşitli kutupları ile iletişime girdiğinde kamusal alanda belirli birey tipolojileri ile muhatap olur. Siyasal iktidar; ideolojisine, dönemsel çıkarlarına ve iktidarını koruma adına kamusal alanda muhatap olmak istediği birey tipinin üretimi için hegemonik ve propagandif öğeleri kullanarak kamusal alanda söylem ve eylemlerde bulunurken kitleler de ideolojilerine, dönemsel ve uzun vadeli çıkarlarına yönelik olarak söylem ve eylemlerde bulunurlar. Teknolojik gelişim ve internet kullanımının yaygınlaşması ile birlikte ön plana çıkan kamusal alanlardan biri de sosyal medyadır. Çalışma da sosyal medya platformlarından Twitter'a odaklanacak ve bu platformda hutbe anahtar kelimesini içeren paylaşımları kamusal alanda siyasal iktidar ve birey arasındaki karşılıklı üretim ilişkisi temelinde nicel ve nitel metotları bir arada kullanarak ele almaya çalışacaktır.
Özet (Çeviri)
Although the relationship between political power and society is shaped by the masses, the importance of the individual, who is the building block of the masses, should not be ignored. When we investigate the structure of the society, it is seen that the society is divided into various layers based on ideology, class or status. The social memory together with the conjuncture of the present period determines which of the above mentioned elements will come to the front in this stratification based polarization. The social compartments are structures that bring together various typologies of individuals. In this context, when the political power interacts with various parts of the society, it comes into contact with certain typologies of individuals in the public sphere. When political power take actions for protection of its ideology, periodical interests and power by using hegemonic and propagandistic elements for production of individual typology who is desired in public sphere, also masses take actions for their ideologies, periodical and long term interests. With the technological development and widespread use of the internet, one of the public spaces that has come to the front is social media. The study will also focus on Twitter, one of the social media platforms, and will try to deal with the posts containing the keyword khutbah on this platform on the basis of the mutual production relationship between the political power and the individual in the public sphere by using quantitative and qualitative methods together.