Seçmenlerin tercihlerini etkileyen sosyolojik faktörler (Diyarbakır-Tokat karşılaştırması)
Sociological factors affecting the preferences of voters (Comparison of the Diyarbakır-Tokat)
  1. Tez No: 359908
  2. Yazar: SELDA MARAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ÖZKİRAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Demokrasi, Seçimler, Liderler, Siyasi Partiler, Seçmenler, Democracy, Elections, Leaders, Political Parties, Electorate
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
ÖZETDemokrasilerin kurumsallaşması ve işleyebilmesi için seçmenlerin siyasal eylemlere katılarak, siyasi mekanizmaları etkilemeleri gerekir. Demokrasinin var olduğu ülkelerde, seçmenlerin seçim kararlarını etkileyerek değiştirmek önem arz etmektedir. Bu yüzden siyasiler, seçmenlerin kararlarını etkilemek için çeşitli politikalar üretirken, seçmenler de kendi tercih ve taleplerine en iyi karşılığı verecek siyasileri tercih etmek istemektedirler. Seçmenlerin tercih ve taleplerini değiştiren faktörlerin belirlenmesi, siyasilerin gereksiz politika üretme maliyetlerini azaltması, zaman kaybını ortadan kaldırılması ve rasyonel kararların alınması noktasında büyük önem taşımaktadır.Bu çalışmanın amacı, Tokat-Diyarbakır illerinde, birbirinden farklı standartlara (meslek, gelir?) sahip, farklı bölgesel koşullarda yaşayan seçmenlerin oy verecekleri siyasi partiyi belirlerken, sosyo-ekonomik durumlarına göre, lider ve partilerin sahip olduğu özelliklerin ve partilerin ülke sorunlarına yaklaşımlarının, siyasal kararlarında farklılık gösterip göstermediğini ortaya koymaktır. Bu amaçla iki ilin seçmen davranışlarının karşılaştırılmasında t-testi, ki-kare testi, korelasyon analizi ve aritmetik ortalamalardan yararlanılmıştır.Araştırmanın sonucunda, Diyarbakır-Tokat seçmenlerinin davranışlarının, demografik özelliklere göre bazı faktörlerde farklılaştığı ortaya çıkmıştır. Bundan dolayı siyasi partilerin seçmen davranışlarını etkilemek için yapacakları çalışmalarda farklı illere göre farklılaşan alternatif politikalar üretmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTElectors should affect the political mechanisms by attending political activities for democracies to be institutionalized and processed. In democratic countries it is important to change electors decisions by affecting them. Because of that while the politicians try to create different policies for effecting electors; the electors want to choose the politician that can give the best answer to their demands and decisions. It is very important to determine the factors that change electors? preferences and demands and to prevent politicians from unnecessary policy making, in order to avoid waste of time and to make rational decisions.The goal of this project is to show whether there are any differences between political decisions of electors from Tokat and Diyarbakir according to their socio-economic conditions and the political parties? and their leaders? characteristics and those parties? approach to problematic issues in the country. For this purpose, we used t-test, ki- square test, correlation analyze and arithmetic mean test for comparing electors? behavior of these two cities.As a result of this research, we see that Diyarbakir and Tokat have different electors? behavior according to their demographic facilities.As a conclusion of that political parties should create different alternative policies according to the different cities for affecting these cities electors? behavior.