İlkokullarda değer eğitiminin öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi
Evaluation of values education in according to teachers' views
  1. Tez No: 359932
  2. Yazar: NUHAL ÖZALP KAPLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAYRAM ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Değer, Değer Eğitimi, Öğretmen, Values, Values Education, Teacher
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Değerler, insanların kişiliklerinin oluşmasında, değişmesinde etkilidir. İnsanların iç ve dış denetiminde değerler önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle değerlerin doğru kazandırılması gerekir. Öğrencilerin değer eğitiminde önemli bir yere sahip olan okul yaşantısı iyi değerlendirilmelidir. Okullarda değer eğitimine daha çok yer verilmeli, değer eğitiminin nitelikli bir şekilde işlenmesi için gerekli önlemler alınmalıdır. Değer eğitiminde öğretmenlere büyük sorumluluklar düşmektedir. Bu nedenle öğretmen değer eğitiminde iyi bir model olmalı, uygun yöntem ve tekniklerle, samimiyetini ve sevgisini katarak değerleri işlemelidir. Bu araştırmada ilkokul öğretmenlerinin değer eğitiminde uyguladıkları yöntem ve tekniklerin belirlenmesi, değer öğretimiyle ilgili mevcut durumun tespit edilmesi ve değer eğitiminin daha etkin bir şekilde nasıl uygulanması gerektiğine yönelik öğretmen görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma 2012–2013 öğretim yılı bahar döneminde Hatay ilindeki farklı ilkokullarda görev yapan 118 öğretmen üzerinde uygulanmıştır. Tarama modelinde yapılan araştırmada veriler, 4'lü likert tipinde hazırlanmış 3 bölümden oluşan“Değer Eğitimi Anketi”ile toplanmıştır. Elde edilen veriler betimsel analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda değer eğitiminin genellikle Hayat Bilgisi/Sosyal Bilgiler, Türkçe, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Serbest Etkinlik derslerinde verildiği, değer eğitiminde genellikle örnek olay, tartışma, empati kurdurma, atasözleri ve özlü sözler kullanıldığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Yine değerlerle ilgili öğretmenlerin belirlediği bir aylık, yıllık plan olması ve sadece değer eğitiminin verildiği bir dersin oluşturulması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Değer eğitiminde ölçme ve değerlendirme kriterlerinin, materyallerin eksik olduğu, değer eğitimiyle ilgili yıllık, aylık planın olmadığı ve sürenin yetersiz olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; sadece değer eğitimine yönelik bir ders oluşturulması, değerlerle ilgili yeteri kadar kaynak ve materyal temin edilmesi, değer eğitiminin okul, aile, çevre işbirliği içerisinde yürütülmesine yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Values are important factors in forming and changing people's personalities. They have an important role in controlling interior and exterior feelings. Thus, it is necessary to have them. The students' school life, which composes the significant part of values education, should be appreciated well. More importance should be given to values education and required precaution should be taken in order to apply them successfully. In this sense, teachers have more responsibility, thus they should be a model in values education and get the benefit of them by using appropriate methods and techniques along with their love and sincerity. The aim of this study is to determine the methods and techniques that teachers use in values education and to observe the present day situation of values education. Besides, analyzing the views of teachers about how to apply values education efficiently is also aimed in this study. The study was conducted in Hatay in the spring semester of 2012-2013 Academic Year, and it was applied on 118 teacher in primary schools. The study was applied using screening model, and the data were collected by means of“Value Education Survey”, which was prepared in a 4 point Likert-type scale and composed of 3 parts. The obtained data were analyzed by using descriptive analysis. The findings obtained in the study have indicated that the values education is given in Social Science, Turkish, Religion and Free Activity lessons. The most commonly used methods and techniques in values education are: case study, discussion, empathy, proverbs and idioms. It has also been concluded that there should be a lesson in which only values are tutored in according to the monthly and annual plans provided by teachers. In accordance with the study results, it has been suggested that there should be a separate lesson, and the values education should be supported with sufficient sources and materials. In addition, the fact that parent-teacher association should also be considered in values education has also been suggested.