Okul bahçelerinin ilkokul 4.sınıf öğrencileri ve öğretmenlerinin görüşlerine göre değerlendirilmesi: Ağrı ili örneği
Assessing school gardens in accordance with the remarks of primary school 4th grade students and teachers: Ağri province sample
- Tez No: 553293
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜBEYİR SALTUKLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul bahçesi, Öğrenci görüşleri, Öğretmen görüşleri, School garden, Students' views, Teachers' views
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırmanın temel amacı; okul denildiğinde okul bahçelerinin eğitimdeki yerinin öğrenci ve öğretmenlerce nasıl anlaşıldığını tespit etmektir. Nitel araştırma türünde olan bu çalışmada; araştırmanın çalışma grubunu 2014-2015 eğitim öğretim yılında Ağrı ilinde bulunan sosyo- ekonomik düzeylerine göre iyi-orta-kötü olan ilkokullardan 3'ü devlet okulu, 1'i özel okul olmak üzere toplam 4 tanesinden amaçlı örnekleme yöntemlerinden maksimum çeşitlilik örneklemesi ile seçilen 40 dördüncü sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Ayrıca bu okullarda çalışan gönüllü 20 öğretmen ile de okul denilince ne anladıkları üzerine görüşme yapılmıştır. Araştırmaya katılan ilkokullara 5 ilkokul daha eklenerek toplam 9 ilkokulun bahçeleri Başbay'ın hazırladığı kontrol listesi kullanılarak kıyaslanmış, gerekli yerlerin fotoğrafları çekilmiş ve elde edilen verilerin yüzde, frekans değeri alınarak tablo ve grafikleri oluşturulmuştur. Bu sayede; oyun aletleri, spor alanları, dinlenme alanları, koşu alanı, çeşme, güvenlik için duvar, ağaçlık alanlar, çiçeklikler, oturak ve benzeri imkânların olup olmadığı tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar neticesinde okul bahçesi büyük ve donanımlı olan okullardaki öğrencilerin okul bahçelerinden memnun olduğu görülmüştür. Öğretmenlerin okul algısına ilişkin görüşlerine bakıldığında ise tümel bir görüşün olmadığı okul denilince sadece 'bina' yargısının ortaya çıkıp okul bahçesinin tamamen unutulduğu ve eğitimin içine dahil edilmediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The essential objective of this paper; is to designate how the current position of school gardens understood by students and teacher when it comes to school concept. In this paper bearing characteristics of a qualitative research; compromises 40 fourth grade students selected with maximum qualification paradigm methods from intentional sampling methods from total 4 of which 3 of them as state schools, 1 private school with good-medium-poor primary schools in accordance with their socio-economic levels resident in Ağrı province in 2014-2015 academic year. Furthermore it was interviewed with 20 volunteer teachers who are officiated in these schools on their understanding when it comes to school. By adding 5 more primary schools to those attending to research of the total 9 school gardens benchmarked by using the check list prepared by Başbay, photos taken from necessary places and percentage and frequency values of data obtained taken and their charts and graphics were created. With thanks to that; it was fixed whether there are opportunities for play instruments, sports fields, rest areas, running fields, fountain, wall for security, flower beds, stands and similar means. As a consequence of the results obtained students in schools with bigger and well equipped school gardens it was observed that student are well satisfied with their school gardens. When views of teacher about school perception considered, it was observed that there is no universal opinion and there is only“building”judgment when it comes to school and school gardens fully forgotten and not involved within the education concept.