İlköğretim 4.ve 5. sınıf Fen ve Teknoloji derslerinde kullanılan tamamlayıcı ölçme-değerlendirme yöntemlerinin öğretmen görüşlerine göre incelenmesi
The investigation of the complementary testing and evaluation methods used in 4th and 5th grades in Science and Technology classes in primary school according to teachers' views
  1. Tez No: 359933
  2. Yazar: ABDULLAH KARAOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAYRAM ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen ve Teknoloji, Öğretmen Görüşleri, Tamamlayıcı Ölçme ve Değerlendirme, Science and Technology, Teachers View, Complementary Testing and Evaluation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Eğitim sisteminin ulaştığı noktayı gösteren ve eğitimde nitelik arayışlarının temel unsuru ölçme değerlendirme etkinlikleridir. Ölçme ve değerlendirme etkinliklerinin asıl amacı, eğitim kalitesinin belirlenmesi ve var olan eksikliklerin giderilerek eğitimin daha iyi hale getirilmesidir. Bu nedenle bu çalışmada mevcut ilköğretim 4 ve 5. Sınıf Fen ve Teknoloji dersi öğretim programında yer alan tamamlayıcı ölçme ve değerlendirme yöntemlerinin değerlendirilmesine yönelik öğretmen görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma betimsel bir araştırma olup tarama modeli kullanılmıştır. Öğretmenlerin görüş ve önerilerini belirlemek amacıyla uzman görüşleri alınarak bir anket geliştirilmiştir. Anket dört bölümden meydana gelmektedir. Birinci bölümde öğretmenlerle ilgili demografik bilgiler bulunmaktadır. Anketin ikinci bölümünde öğretmenlerin Fen ve Teknoloji derslerinde tamamlayıcı ölçme ve değerlendirme tekniklerini kullanım sıklıkları ile ilgili maddeler yer almaktadır. Üçüncü bölümünde Fen ve Teknoloji Dersinde tamamlayıcı ölçme ve değerlendirme tekniklerini kullanma nedenlerini belirlemek için maddeler bulunmaktadır Dördüncü bölümde açık uçlu sorulardan oluşan öğretmenlerin tamamlayıcı ölçme ve değerlendirme teknikleri hakkındaki görüşlerini belirlemek amacıyla beş soru sorulmuştur. Anket 2011–2012 eğitim-öğretim yılında Gaziantep'in Nizip ilçesinde bulunan 84 İlköğretim okulundaki 206 Sınıf Öğretmenine uygulanmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi ile çözümlenip ve yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda; İlköğretim 4. ve 5. sınıf Fen ve Teknoloji Derslerinde TÖDT' den kavram haritaları ve proje yönteminin öğretmenler tarafından daha fazla tercih edildiği, bireysel yeteneklerini öne çıkardığı, sadece ürünü değil süreci de değerlendirdiği, objektif değerlendirme sağladığı, öğrencileri bireysel olarak tanıma fırsatı verdiği ve öğrenciyi sürece dahil ettiği için kullandıkları, öğretmenlerin yapılan çalışmaların depolanmasının zor olması ve fazladan yük getirmesi, hazırlama ve uygulamanın fazla zaman alması, yeterli materyalin ve ortamın sağlanamaması, öğrencilerin hazır bulunuşlukları yeterli olmaması, sınıf mevcudunun fazla olması gibi nedenler bu tekniklerin kullanımında karşılaşılan güçlükler olarak ifade edilmiştir. Öğretmenlerin görev yeri göz önünde bulundurularak bakıldığında ürün seçki dosyası ( portfolyo ), kavram haritaları, proje, görüşme ve gösteri yönteminde görev yeri merkez olan öğretmenlerin daha fazla kullandıkları, hizmet içi eğitime daha fazla sayıda katılan öğretmenlerin TÖDT' yi daha fazla tercih ettikleri anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main factor of searching quality in education which shows the point where education system has reached is the activities of testing and evaluation. The main aim of testing and evaluation is to define the education quality and to make it better by getting rid of existing deficiencies. For this reason, defining of teachers'views on assessing the alternative testing and evaluation which is existing in 4th and 5th grades education program has been intended in this study. The study is descriptive and scanning method has been used in it. In order to define teachers' views and suggestions, a survey was developed by taking into consideration of specialist view. The survey consists of four parts. In the first part, there is demographic information about teachers and the second part consists of articles about how often teachers use the testing and evaluation techniques in science and technology classes. In the third part, there are articles to define the reasons of teachers' using the alternative testing and evaluation techniques in science and technology classes. In the fourth part, five open-ended questions are asked to determine the teachers' views about alternative testing and evaluation techniques. The survey was applied to 206 primary teachers in Nizip, a town of Gaziantep, in 2011 – 2012 education year. The data was analysed by using descriptive analysis technique. It has been clear at the end of the study that teachers prefer concept map and project method to alternative testing and evaluation technique. Teachers said that the alternative testing and evaluation technique makes individual differencies clear and that it evaluates not only product but also process. Also, they think that alternative testing and evaluation technique makes assesment process objective and that it gives opportunity to know the students individually. According to teachers, there are some difficulties to apply alternative testing and evaluation technique, such as having big burden for teachers, taking too much time to apply, lacking of materials and situation, the students' not having readiness and the classes' being overcrowded. It is understood that teachers working in city centre and taking in-service training prefer alternative testing and evaluation technique very much.