Diasporada bir Kürt Müzisyen Nizamettin Ariç
A Kurdish Musician in the diaspora Nizamettin Ariç
- Tez No: 359977
 - Danışmanlar: PROF. SONGÜL KARAHASANOĞLU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Müzik, Music
 - Anahtar Kelimeler: Nizamettin Ariç, Kürt Müziği, Diaspora, Dengbêj, Dengbêjlik Geleneği, Nizamettin Ariç, Kurdish Music, Diaspora, Dengbêj, Dengbêj Tradition
 - Yıl: 2014
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Sanat Dalı
 - Bilim Dalı: Türk Müziği Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 133
Özet
Hazırlanan bu çalışma bir Kürt Müzisyeni olan Nizamettin Ariç'in müzik kariyeri, yorumundaki diasporik yansımalar ve tanık olduğu dönemlerdeki müzikal değişimleri konu alır. Ariç, 1956'de Ağrı'da doğdu, Erivan Radyosu, ağabeyi Cemal Ariç ve yöresinde Kürt Müziği geleneğini icra eden dengbêjleri dinleyerek büyüdü. Ariç, 1971 yılı sonlarında ailesi ile birlikte Ankara'ya yerleşti ve liseyi burada bitirdi. 1976'da TRT Ankara Radyosu'na girdi ve profesyonel müzik hayatına başladı. 15.05.1979'da diğer TRT Sanatçıları ile katıldığı bir konserde söylediği Kürtçe eserden dolayı TCK'nın 31.03.1991'de terörle mücadele kanunu olarak değiştirdiği 141/1 ve 142/1 fıkralarına istinaden 5-15 yıl arası hapis cezasına çarptırıldı. 1981'de önce Suriye'ye oradan da Almanya'ya gitti ve otuzüç yıldır Almanya'da yaşamaktadır. Hazırlanan bu çalışma; Ariç'in Türkiye ve Almanya'daki müzik kariyeri ve albümleri hakkında analizleri içerir.
Özet (Çeviri)
This work being prepared is to be about Kurdish musician Nizamettin Ariç's career, diasporic reflection of his remark and his musical changes at the times he has been witness. Nizamettin Ariç's remark in one sense is a musical mirror of the years he lived both in Turkey and Germany. Nizamettin Ariç was born in Ağrı in 1956. During his childhood in Ağrı, Nizamettin Ariç has began to educate himself by listening Yerevan Radio Station, his brother Cemal Ariç and Kurdish Music Custom performers Dengbejs. Nizamettin Ariç has moved to Ankara with his family at the end of 1971 and studies high school in Ankara. In year 1976, he joined TRT Ankara Radio and started his professional music life. He was arrested at 15 April 1979 because of a Kurdish song he sang in a concert. Due to this Kurdish performance, he was found guilty regarding to TCK (Turkish Punishment Law) 141/1 and 142/1 paragraphs -which changed to Anti-Terror Law at 31 March 1991- and received imprisonment for 5-15 years. He has been living in Germany for 33 years.