Mehmed uzun romanlarında Türk imgesi
Turkish image in Mehmet Uzun's novels
  1. Tez No: 723586
  2. Yazar: MELAHAT GÖKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA JALE PARLA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Comparative Literature, Sociology, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kimlik, Öteki, İmaj, Kürt Edebiyatı, Kürt Romanı, Identity, The Other, Image, Kurdish Literature, Kurdish Novel
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültürel İncelemeler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kültürel Çalışmalar Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Edebiyat toplumun aynası olmanın yanı sıra her ulusun ötekine karşın kendi kimliğini yarattığı ve yansıttığı bir alan olmuştur. Kimlik yaratımında önemli olan ötekine karşı biz savı belki de en çok edebi eserlerde ortaya konulmuştur. Bu nedenle edebiyatın her türünde“biz”kimliğine karşı“öteki”imajı yaratılmıştır. Bunlarda yazarın toplumdan doğrudan ya da dolaylı olarak etkilenerek ortaya koyduğu imajlardır. Bu bağlamda bu tez Türkiye'de doğmuş, ömrünün uzun bir dönemini diasporada geçirmiş olan Kürt yazar Mehmed Uzun'un romanlarında“öteki”olarak yarattığı Türk imajına odaklanmıştır. Eserlerini Türkiye'de sert siyasi bir havanın hâkim olduğu 1980'ler ve nispeten daha yumuşak siyasi bir havanın egemen olduğu 2000'ler arasında, Kürtçe yazmıştır. Romanları içerik bakımında Osmanlı'nın yıkılış ve Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş dönemini kapsamaktadır. Romanların yazıldığı ve anlatının geçtiği dönem, Türkiye siyasi tarihinde iki vurucu noktaya temas etmesi açısında önemlidir. Eserlerde yaratılan egemen öteki Türk imgesi/imajı, imaj çalışmalarındaki şu sorulara cevap verecek niteliktedir: Eserlerdeki imajlar hangi koşullarda yaratılmış ve ne tür ideolojik ve toplumsal sorunlara cevap vermiştir? Dolayısıyla Uzun'un romanlar bahsi geçen kritik tarihsel, sosyal ve siyasal süreçler göz önüne alınarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In addition to being a mirror of society, literature has also been an area where each nation creates and reflects its own identity against the other. The argument of us versus the other, which is important in identity creation, is perhaps most pronounced in literary works. For this reason, the image of the“other”has been created against the identity of“us”in all genres of literature. These are the images that the author reveals by being directly or indirectly affected by his society. In this context, this thesis focuses on the Turkish image created as the“other”in the novels of Kurdish writer Mehmed Uzun, who was born in Turkey and spent a long period of his life in the diaspora. He wrote his works in Kurdish between the 1980s, when a harsh political atmosphere prevailed in Turkey, and the 2000s, when a relatively softer political atmosphere prevailed. His novels cover the period of the collapse of the Ottoman Empire and the establishment of the Turkish Republic in terms of content. The period in which the novels were written and the narrative took place is important in that it touches two striking points in the political history of Turkey. The image of the dominant other Turk created in the works has the quality to answer the following questions in image studies: Under what conditions were the images in the works created and what kind of ideological and social problems did they answer? Therefore, Uzun's novels have been examined by considering the critical historical, social and political processes.