Kur'an'ı Kerîmdeki iz (إذ) edatının gramerciler ve tefsirciler açısından tahlili
In the Quran (إذ ) track prepositions in terms of the grammarians and exegetes assay
- Tez No: 360046
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MUZAFFER ÖZLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kelime, Edat, Fiil, İsim, words, prepositions, verb, name
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Arapçada isim, fiil ve harf olmak üzere üç kelime çeşidi vardır. İsim ve fiil kendi başına tam manaya delalet eder. Fiilin isimden ayrılan tarafı zaman ifade etmesidir. Harf tam mana ifade etmez ama diğer kelime çeşitleri yani isim ve fiil ile anlam bütünlüğü oluşturur. Harfler Hurûfu'l Meâni yani mana harfleri grubuna dâhildir. Arapçada edat kelimesi de harf ile aynı mana ve görevde kullanılmıştır. Kur'an'da varid olan إذ edatının incelenmesi asla fâydasız ve gereksiz bir çalışma değildir. Bu çalışmada إذ edatının Kur'an'daki on beş çeşit manasını araştırdık. Kur'an'da geçen إذ edatının nahiv âlimleri ve müfessirler tarafından bu on beş çeşit manadan hangisine delalet ettiği yönünü inceledik. Ayrıca i'rab bakımından tahlilini yaparak ayetler bağlamındaki tahlillerini çalıştık. Araştırmamıza konu olan إذ edatı hakkında yoğun bir çalışma sergilenmiştir. Fâkat çeşitli kaynaklarda konu ile ilgili bilgiler olmasına rağmen إذ edatına hangi bağlamda anlam verileceği, meal ve tefsirlere tam olarak yansıtılabilmiş değildir. Dolayısıyla bu konu hem nahivciler hem de müfessirler açısından çok önem arzetmiştir. Kur'an'ı Kerîmde إذ edatının kullanım şekilleri ve nahivcilerin kitaplarında zikrettikleri çeşit ve manaları konumuzun temelini oluşturur. Müfessirlerin tefsir kitaplarında edata verdikleri manaların tahlili de konumuzun önemli bir yanını oluşturur.
Özet (Çeviri)
As is known in Arabic nouns, verbs and letters are three types of words. Noun and verb would indicate the full extent of its own. When the name of the actual expression is separated from the side. Letter does not refer to full meâning, but other kinds of words that creates cohesion with nouns and verbs. Letters Hurûfu'l Meâni meâning letters that are included in the group. In Arabic, the word prepositions are used with case and dismissed the same meâning. In the Qur'an, which come Track Investigation of prepositions is never useless and unnecessary work. In this study, Track preposition meâning of the Qur'an on the five varieties were investigated. Track the preposition in the Qur'an by the syntax scholars and exegetes. Which of these fifteen varieties sense signify the direction in which we examined. Also in terms of clean by assay labs have worked in the context of the verse. Which is the subject of our research work has been exhibited an intense track about prepositions. But despite the fâct that the relevant information in various sources trace preposition meâning to be given to the context in which, to paraphrase significance and has not been fully reflected. Thus, both these issues in terms of syntax both exegetes were of great importance. Track the use of prepositions in the Quran and the way they are mentioned in the books syntax types and meânings are the basis of our subject. Exegesis of the commentators in the books that contain the phrase preposition meâning given to understanding the full extent of creates an important aspect of the subject.