Koroner arter by-pass cerrahisinde soğuk kan kardiyoplejisi potasyum konsantrasyonu üzerine hipoterminin etkisi
Coronary artery bypass surgery concentration of potassium cold blood cardioplegia on effect of hypothermia
  1. Tez No: 360099
  2. Yazar: MURAT PEKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜNYAMİN MUSLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Kardiyoloji, Anesthesiology and Reanimation, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: hipotermi, kardiyopleji, potasyum, hypotermia, cardioplegia, potassium
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Amaç Kardiyopulmoner bypassda, miyokard korumasında kardiyopleji kullanımı oldukça önemlidir. Hipoterminin koruyucu etkisinden faydalanmak için yüksek potasyum içeriğine sahip soğuk kan kardiyoplejisi oldukça yaygın kullanılmaktadır. Hipotermi potasyum konsantrastonunu değiştirebilmektedir. Bu çalışmada hipoterminin kan kardiyoplejisi potasyum konsantrasyonu üzerine hipoterminin etkisini araştırdık. Yöntem ve Gereçler Çalışmamız kardiyopulmoner bypass eşliğinde koroner arter bypass cerrahisi uygulanacak 70 hastada uygulandı. Hastalardan kardiyopulmoner bypassa geçmeden önce alınan arteriyel kan örneklerinden potasyum düzeyleri belirlendi. Kardiyopleji hazırlamak amacıyla, kardiyopulmoner bypassa geçildikten sonra kalp akciğer pompasından 400 ml kan alındı. Kardiyoplejideki potasyum düzeyi 16 mEq/L olacak şekilde potasyum klorür eklendi. Potasyum eklenmesinden sonra kan örneği alındı. Kan gazları, potasyum, sodyum, kalsiyum ve laktat düzeyleri ölçüldü. Kan kardiyopleji buzlu sıvı içerisine yerleştirilerek 4ºC ye kadar soğutuldu ve ölçümler tekrarlandı. Bulgular Kan kardiyopleji örneklerinde potasyum düzeyleri 32˚C de 16,8±0,7 mEq/L, 4˚C de 16,3±0,7 mEq/L olarak ölçüldü (p=0,001). Kan gazı analizleri ve diğer elektrolitler arasında fark saptanmadı. iii Sonuç Kan kardiyoplejisini 4ºC ye soğutulduğunda potasyum düzeyleri azalmaktadır. Ancak bu azalma 0,5 mEq/L düzeylerinde olup klinik açıdan önemli olmayabilir. Ancak kardiyopleji hazırlanırken potasyum düzeyleri alt sınıra yakın hesaplanıyorsa, soğuma ile birlikte potasyum düzeyi alt sınırın altında kalabilir. Bu nedenle potasyum düzeylerini hedeflenen düzeyin biraz üzerinde tutması yararlı olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction Cardioplegia has become the main method of myocardial protection during open heart surgeries. In order to benefit from cardioprotective effect of hypotermia cold blood cardioplegia is commonly used. As known, hypotermia can alter potassium concentration. The aim of this study is to investigate the effect of hypotermia on potassium concentration in blood cardioplegia during cardiopulmonary by pass operations. Materials and Methods We studied 70 patients who underwent coronary artery bypass grafting with the aid of cardiopulmonary bypass. Potassium levels were measured from arterial blood samples of the patients before the cardiopulmonary by pass (CBP) operation. During CBP surgery, in order to obtain 16mEq/L potassium level, potassium was added to the 400 ml blood sample taken from pump to prepare blood cardioplegia. After addition of potassium, blood gases, potassium, sodium, calcium and lactate levels were measured. Blood cardioplegia were cooled at 40C with a ice container and samples were taken for new measurements. Results Potassium levels were detected as 16,8±0,7 mmol/L at 32˚C and 16,3±0,7 mmol/L at 4˚C in samples of blood cardioplegia (p=0,001). There was no difference between blood gases analyses and another electrolytes. Conclusions A decrease in mean potassium levels is observed after cooling blood cardioplegia at 4ºC. About 0,5 mEq/L level decrease may not be so important clinically. But if v potassium level is observed at the lower limit, after cooling, potassium level can remain below the lower limit. Therefore it may be helpful to keep the potassium level slightly above the target level.