Primer mide karsinomlarının histomorfolojik özelliklerine göre sınıflandırılması
Histomorphological classification of primary gastric carcinomas, hacettepe university
- Tez No: 360119
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTEKİN AKYOL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Gastrik, karsinom, morfoloji, patoloji, Gastric, carcinoma, morphology, pathology
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Güner G, Primer Mide Karsinomlarının Histomorfolojik Özelliklerine Göre Sınıflandırılması, Hacettepe Üniversitesi, Patoloji Tezi, Ankara, 2014. Mide karsinomları, mortalitesi yüksek, prognozları genel olarak kötü tümörlerdir ve morfolojileri değişkendir. Çeşitli histomorfolojik sınıflandırmaları bulunmakla birlikte ideal bir sınıflandırma mevcut değildir. Hastaların prognozları ile ilişkilendirilebilecek, basit morfolojik parametreler ve algoritma içeren bir sınıflandırma yapılması amacıyla 10.11.2005-22.03.2012 tarihleri arasında opere olmuş ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı'nda raporlanmış, mide karsinomu içeren 335 adet gastrektomi materyaline ait kesitler tekrar değerlendirilmiştir. Çalışma kapsamında tanımlanan kriterlere göre primer mide karsinomları; erken mide karsinomu (33, %10), adenokarsinom (142, %42), taşlı yüzük hücreli karsinom (76, %23), müsinöz karsinom (13, %4), mikst karsinom (20, %6) ve diğer/nadir karsinomlar (51, %15) olarak gruplandırılmıştır. Diğer/nadir karsinomlar grubuna özel histomorfolojik tipteki karsinomlar (adenoskuamöz, medüller benzeri, lenfoepitelyoma benzeri gibi) dahil edilmiştir. Ayrıca olgulara ait histomorfolojik ve demografik veriler değerlendirilerek sağ kalımı etkileyen en önemli faktör tümör evresi olarak saptanmıştır. Önerilen tanı grupları ve kriterleri, mide karsinomu nedeniyle rezeksiyon yapılan olguların sınıflandırılmasında basit ve uygulanabilir bir algoritma getirmektedir.
Özet (Çeviri)
Güner G, Histomorphological Classification of Primary Gastric Carcinomas, Hacettepe University, Thesis of Pathology, Ankara, 2014. Gastric carcinomas are tumors with high mortality rates, generally unfavorable prognosis and variable morphology. Despite the presence of several histomorphological classifications, no ideal classification exists. With the aim of designating a classification which has simple morphological parameters and algorithm, can be linked to patient prognosis and used in all gastric carcinomas, sections belonging to 335 patients that were operated between 10.11.2005-22.03.2012, whose gastric resection specimens were reported by the pathology department of Hacettepe University Medical Faculty were reviewed. According to the criteria formed during the study, primary gastric carcinomas were classified into early gastric carcinomas (33, 10%), signet ring cell carcinomas (76, 23%), mucinous carcinoma (13, 4%), mixed carcinomas (20, 6%), and other/rare carcinomas (51, 15%). Other/rare tumors consisted of special histomorphological types of carcinoma such as adenosquamous, medullary-like, lymphoepithelioma-like, etc. Histomorphological and demographic data of the cases were obtained. The most important factor affecting survival is tumor stage. The proposed diagnostic grouping of gastric carcinoma brings a simple and readily applicable algorithm for classifying the lesions of gastric materials resected for gastric carcinoma.