Testisin Germ Hücreli Tümörlerinin Tanısında PLAP, OCT3/4 ve SALL4 İmmünekspresyonunun Yeri
Place of PLAP, OCT3/4 and SALL4 immunoexpressıon in diagnosis of germ cell tumors of testis
  1. Tez No: 650487
  2. Yazar: ELİF ONAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. IŞIN KILIÇASLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Testiküler neoplazmlar, Testicular neoplasms
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tümor Patolojisi Bilim Dalı
Özet
I- ÖZETGerm hücreli tümörler, gonadal veya ekstragonadal olabilir. Bu tümörler, tüm testis tümörlerinin %90-95'ini oluştururlar ve çeşitli alt tipleri vardır. Epidemiyoloji, kromozomal yapı, patogenez, seyir farkı bulunan bu alt tiplerin tanınması hastaların prognozu ve tedavileri için önemlidir. Bu tümörler monomorfik veya mikst histoloji gösterebilir. Ayrıca metastatik kitlelerde de tümörün germ hücre kökenli olduğunu belirleyebilmek ve tipleyebilmek önemlidir. Bu tümörlerin tanısı yardımcı belirleyiciler olmadığında bazen zorlayıcı olabilir. Çalışmamızın amacı erken embriyonik gelişim ve embriyonik kök hücre pluripotensi için gerekli transkripsiyon faktörü ve yeni bir immünhistokimyasal belirleyici olan SALL4'ün, yine bir transkripsiyon faktörü olan OCT3/4 ve PLAP ile karşılaştırmalı olarak, spesifite ve sensitivitesinin değerlendirilmesi ve böylece histomorfolojik ayrımın kesin olarak yapılamadığı primer ve özellikle metastatik germ hücreli testis tümörlerinin tanısında kullanılabilecek olduğu düşünülen yeni bir immünhistokimyasal belirleyicinin kesin tanıya ulaşmadaki faydasını araştırmaktır. Bu amaçla seminom (40), embriyonal karsinom (14), yolk sak tümör (11) ve mikst germ hücreli tümör (MGHT) (73) tanısı almış toplam 138 orşiektomi materyalinde PLAP, OCT3/4, SALL4 ekspresyonunu araştırmaya yönelik immünhistokimyasal çalışma yapıldı. Kontrol grubu olarak da 10 akciğer skuamöz hücreli karsinomu, 10 larenks skuamöz hücreli karsinomu, 10 mide adenokarsinomu ve 10 kolon adenokarsinomu tanısı almış 40 karsinom vakası çalışma kapsamına alınmıştır.Çalışmamızda PLAP ile 51 seminomun (saf ve komponent) tümünde (%100), 71 embriyonal karsinomun (saf ve komponent) 70'inde (%98.5), 54 yolk sak tümörün (saf ve komponent) 34'ünde (%62.9), 37 teratomun (sadece MGHT komponenti) 10'unda (%27), 6 koryokarsinomun (sadece MGHT komponenti) 4'ünde (%66.6) boyanma saptandı. SALL4 ile 51 seminomun (saf ve komponent) tümünde (%100), 71 embriyonal karsinomun (saf ve komponent) tümünde (%100), 54 yolk sak tümörün (saf ve komponent) 52'sinde (%96.2), 37 teratomun (saf ve komponent) 10'unda (%27), 6 koryokarsinomun (sadece MGHT komponenti) 3'ünde (%50) boyanma izlendi. OCT4 ile ise 51 seminomun (saf ve komponent) tümünde %100, 71 embriyonal karsinomun (saf ve komponent) 70'inde (%98.5), 54 yolk sak tümörün (saf ve komponent) 7'sinde (%12.9), 37 teratomun 7'sinde (%18.9), 6 koryokarsinomun (sadece MGHT komponenti) 1'inde (%16.6) boyanma saptandı. PLAP, SALL4 ve OCT3/4 ile intratubuler germ hücreli neoplazi sınıflandırılmamışların (İTGHNS) tümü (%100) pozitivite gösterdi.. PLAP ile 40 karsinomun 4'ünde (%10) (1 akciğer skuamöz hücreli karsinomu, 1 mide adenokarsinomu, 2 kolon adenokarsinomu) boyanma görüldü. SALL4 ve OCT3/4 ile nonspesifik boyanma gösteren bir vaka hariç karsinomların hiçbirinde boyanma saptanmadı PLAP ile 51 seminomun 34'ünde (%66.6), 71 embriyonal karsinomun 16'sında (%22.5) tümör hücrelerinin %90'dan fazlasında (4+) membranöz veya sitoplazmik pozitivite elde edildi. SALL4 ile 51 seminomun 39'unda (%76.4) ve 71 embriyonal karsinomun 57'sinde (%80.2) tümör hücrelerinin %90'dan fazlasında (4+) nükleer pozitivite görüldü. OCT3/4, 51 seminomun 39'unda (%76.4) ve 71 embriyonal karsinomun 43'ünde (%60.5) tümör hücrelerinin %90'dan fazlasında (4+) nükleer boyanma saptandı.Çalışmamızda yolk sak tümörlerin %96.3'ünde koryokarsinomların %50'sinde SALL4 ekspresyonu görülürken, OCT3/4 ekspresyonunun ise yolk sak tümörlerin %3'ünde, koryokarsinomların %6.3'ünde saptanması OCT3/4 ile karşılaştırıldığında SALL4'ün genel olarak testiküler germ hücreli tümörler için daha iyi bir belirleyici olduğunu göstermektedir. Ayrıca SALL4 yolk sak tümörlerin %96.3'ünde pozitif saptanırken PLAP'ın yolk sak tümörlerin %63'ünde pozitif saptanması testiküler yolk sak tümör için SALL4'ün, PLAP'tan daha duyarlı bir belirleyici olduğunu ortaya koymaktadır. Olgularımızdan seminomların %100'ü, embriyonal karsinomların %98.6'sı OCT3/4 pozitif saptandığından OCT3/4'ün seminom ve embriyonal karsinom ayrımında faydalı olmadığı sonucuna varılmıştır. Ayrıca germ hücreli dışı tümörlerin hiçbirinde SALL4 ve OCT3/4 ile nükleer pozitivite izlenmediğinden SALL4 ve OCT3/4'ün germ hücreli tümör ile germ hücreli dışı tümör ayrımında yardımcı olabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç olarak, primer testiküler, ekstragonadal ve metastatik germ hücreli tümörlerde histomorfolojik olarak tanı güçlüğü yaşanan olgularda PLAP, SALL4 ve OCT3/4'ün birlikte kullanımı doğru tanıya ulaşma oranını arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
II- ABSTRACTGerm cell tumors (GCTs) can be seen gonadal or extragonadal.. More than 90% of testicular tumors are derived from germ cells including various subtypes. Because epidemiology, chromosomal structure, pathogenesis, prognostic and therapeutical difference it is important to identify subtypes of GCTs. GCTs can show monomorphic or mixed histology. It is important to determine germ cell origin of a metastatic tumor. The aim of this study was to compare sensitivities and specifities of SALL4 (a transcription factor for early embryonic development and necessary for embriyonic stem cell pluripotency), OCT3/4 (a transcription factor, too) and Plasental alkaline phosphatase (PLAP) and diagnostic efficacies of antibodies by immunohistochemistry. One hındred thirty eight orchiectomy materials diagnosed as GCT were included in the study. Histologic subtypes were pure seminoma in 40, pure embriyonal carcinoma in 14, pure yolk sac tumor in 11, mixed germ cell tumor in 73. Forty carcinomas (10 lung squamous cell carcinoma, 10 laryngeal squamous cell carcinoma, 10 gastric adenocarcinoma ve 10 colon adenocarcinoma) were also included as control group. Positive immunreactivities for all antibodies were recorded as percentages of positive cells and also as staining intensities. To do statistical analysis, cases were subgrouped as 0, negative; +1, 1-30% positive cells; +2, 31-60% positive cells, +3, 61-90% positive cells and +4, >91% positive cells. Statistical comparisons were done by Kruskal wallis test and Friedman test where appropriate. (SPSS 17.0)In our study, all 51 seminomas (100%), 70 of 71 embryonal carcinomas (98.5%), 34 of 54 yolk sac tumors (62.9%), 10 of 37 teratomas (27%), 4 of 6 choriocarcinomas were immunpositive for PLAP. SALL4 was detected to be positive in 51/51 (100%), seminoma 71/71 (100%) embryonal carcinoma, 52/54 (96.2%) yolk sac tumor, 10/37 (27%) teratoma and 3/6 (50%) choriocarcinoma. We observed positive immunreactivity in 51/51 (100%) seminoma, 70/71 (98.5%) embryonal carcinoma, 7/54 (12.9%) yolk sac tumor, 7/37 (18.9%) teratoma and 1/6 (16.6%) choriocarcinoma for OCT3/4. PLAP, SALL4 and OCT3/4 were positive in all ITGHNU. In control group, PLAP was positive in 4 of 40 carcinomas (10%) (One was a squamous cell carcinoma of the lung whereas the other was a gastric adenocarcinoma and remaining two were colonic adenocarcinomas). No positivity was detected in any carcinoma for SALL4 and OCT3/4, except one colon adenocarcinoma. PLAP was detected to be +4 membranous/cytoplasmic positive in 34/51 (66.6%) seminomas and 16/71 (22.5%) embriyonal carcinomas. Nuclear positivity with a grade of +4 for SALL4 was seen in 39/51 (76.4) seminomas and 57/71 (80.2%) embriyonal carcinomas whereas +4 nuclear positivity for OCT3/4 was demonstrated in 39/51 (76.4%) seminoma and 43/71 (60.5%) embriyonal carcinoma.In our study, the expression of SALL4 was determined in 96.3% of yolk sac tumors and 50% of choriocarcinomas. Whereas OCT3/4 was positive only in 3% of yolk sac tumors. Our findings revealed that SALL4 is a beter marker for testicular GCTs in general compared to OCT3/4. Furthermore yolk sak tumors have been 96.3% for SALL4 and 63% positive for PLAP. These finding showed that SALL4 is a more sensitive marker than PLAP. Because all seminomas and 98.6% of embriyonal carcinomas were positive for OCT3/4, we concluded that OCT3/4 cannot be used to differentiate seminomas from embriyonal carcinomas. On the other hand, none of non-germ cell tumors showed nuclear positivity for SALL4 and OCT3/4. We concluded that SALL4 and OCT3/4 were useful markers to differentiate germ cell and non-germ cell tumors. In conclusion, we suggest to use a combined panel of antibodies PLAP, SALL4 and OCT3/4 in the differential diagnosis of primary (testicular or extragonadal) and metastatic GCTs.