Mezenter iskemi reperfüzyon hasarında likopenin etkisi
The effects of lycopene in mesenteric ischemia reperfusion injury
- Tez No: 360155
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURETTİN KAHRAMANSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Mesenteric ischemia, lycopene, Immunglobulin A, Bacterial translocation
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Özgür İKİZ, Mezenter İskemi Reperfüzyon Hasarında Likopenin Etkisinin Araştırılması: Uzmanlık Tezi, Bolu, 2014 Mezenter iskemi erken teşhisi ve tedavisi güç bir hastalıktır. İskemi sonrası gelişen reperfüzyon hasarından serbest oksijen radikalleri aracılığıyla oksidatif hasar sorumlu tutulmaktadır. Bu çalışmada antioksidan olan likopenin geçici mezenter iskemide oluşan reperfüzyon hasarını azaltıcı ve önleyici etkilerinin araştırılması amaçlandı. Çalışmada 28 adet wistar albino dişi rat kullanıldı. Ratlar eşit olarak sham, kontrol (sadece geçici mezenter iskemi yapılan grup), geçici iskemi öncesi likopen verilen ve geçici iskemi sonrası likopen verilen grup olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Geçici iskemi süresi 30 dakika olarak belirlendi. Likopen verilen gruplara 4 mg/kg oral likopen verildi. Mezenter iskemi sonrası 12. saatte ratlardan kan, doku ve kültür örnekleri alındı. Mezenter iskemi öncesi likopen verilen grubun LDH, CK, histolojik hasar skoru, IgA ve bakteriyel translokasyon değerlerinin sham grubu ile benzerlik taşıdığı gözlendi. İskemik doku hasarının mezenter iskemi öncesi likopen verilen grupta, kontrol grubuna göre daha az olduğu tespit edildi (p=0,011). Ayrıca doku hasarını göstermekte destekleyici kabul edilen biyokimyasal parametrelerden olan CK ve LDH'ın ortalama değerleri, iskemi öncesi likopen verilen grupta kontrol grubuna göre yine belirgin olarak düşük bulundu. Mukozal IgA miktarının ayrıca kontrol grubunda sham grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha az olduğu tespit edildi (p=:0,001). Mukozal IgA seviyesinin mezenter iskemi öncesi likopen verilen grupta kontrol grubundan yüksek olduğu gösterilmiştir (p=0,014). Kontrol grubunun hem mezenterik lenf nodu kültüründe hem de kan kültüründe sham grubuna göre bakteri üremesinin arttığı tespit edildi. Bakteri üremesi bakımından mezenter iskemi öncesi likopen verilen grubun ise sham grubuna benzer özellikler taşıdığı ancak kontrol grubuna göre daha az sayıda bakteri üremesinin olduğu tespit edildi. Sonuç olarak; mezenter iskemi öncesi verilen likopenin doku hasarını azalttığı, mukozal IgA kaybını önlediği, barsağın bariyer etkisini kaybetmesini önlemesi ve beraberinde inflamasyonu sınırlandırması sonucu bakteriyel translokasyonu azalttığı tespit edilmiştir. Likopenin bu sonuçları antioksidan etkisinin yanı sıra muhtemel immünmudülatör ve antibakteriyel etkileri aracılığıyla sağlandığı düşünülmüştür. Likopenin iskemik reperfüzyon hasarını azalttığı gösterilmiştir. Anahtar kelimler: Mezenter iskemi, Likopen, İmmünglobulin A, Bakteriyel Translokasyon
Özet (Çeviri)
Özgür İKİZ. Reserch of the effects of lycopene in mesenteric ischemia reperfusion injury; expertise thesis. Bolu. 2014 Early diagnosis and treatment of acute mesenteric ischemia is a difficult disease. Free radicals are responsible from postischemic reperfusion damage by oxygen. Lots of antioxidants were used in experimental researches to reduce free oxygen radical mediated tissue damage. In this study inhibitory and reductant affect of antioxidant lycopene was investigated on mesenteric ischemia reperfusion injury. Twenty eight female Wistar albino rats were used in this study. Rats were divided into 4 groups; sham, control group (the only group of mesenteric ischemia) and lycopene given before ischemia, lycopene given after ischemia. Reperfusion was provided for 30 minutes. Lycopene field groups were given 4 mg/kg lycopene, per oral. After the mesenteric ischemia, Blood, tissue and culture samples were taken from rats at 12 hours. LDH, CK, histological injury score, IgA and bacterial translocation levels of the lycopene given before mesenteric ischemia group were observed to be similar to, those of the sham group. It was observed that ischemic tissue damage in lycopene given before mesenteric ischemia group was less that of the control group (p=0,011). Also average values of CK and LDH which are used as supportive biochemical parameters to show tissue damage; were significantly lower in the lycopene given before ischemia group than the control group. It has been detected that mucosal IgA levels are less in control group compased to the than sham group (p=0.001). Mucosal IgA level was shown to be higher in lycopene given before mesenteric ischemia group than the control group (p=0,014). Increased bacterial growth was found in the control group rather than the sham group at not only mesenteric lymph node culture but also, at blood culture. Lycopene given before mesenteric ischemia group, had same characteristics with, the sham group about bacterial growth. However fewer bacterial growth have been found, at this group compared to control group. As a result, it has shown that giving lycopene before mesenteric ischemia decreases tissue damage, reduces loss of mucosal IgA, protects intestinal barrier and decreases bacterial translocation by limitting inflamation,and tissue damage has on it was thought that Lycopene probaby has on immunomodulatory and antibacterial. It's effects revealed that lycopene reduces, ischemic reperfusion damage in intestine