Psikolojik sağkalım: Yoğun duygu yüklü yaşam olaylarına tanıklık etme ve maruz kalma ile poliste gelişen travmatizasyon
Psychological survival: Traumatization of police by witnessing and exposure to intense emotional life events
- Tez No: 360182
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN ORAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Adli Tıp, Psikoloji, Forensic Medicine, Psychology
- Anahtar Kelimeler: psikolojik sağkalım, başa çıkma tarzları, polis, travma sonrası stres, psychological survival, coping strategies, police, post traumatic stress
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Adli Tıp Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, polisin mesleği gereği tanıklık ettiği, maruz kaldığı ve agresör olarak rol aldığı yoğun duygu yüklü yaşam olaylarının yarattığı travmatik etki ve bunlarla başa çıkma yollarının araştırılmasıdır. Bu amaçla, polislere, polislerin deneyimleyebileceği travmatik olayların bir listesi verilmiş, deneyimledikleri ve kendilerini en çok rahatsız eden olayları belirlemeleri ardından da Travma Sonrası Stres Bozukluğu Ölçeği ile Başa Çıkma Tarzları Ölçeğini doldurmaları istenmiştir. Elde edilen bulgular ile korelasyon, kısmi korelasyon ve varyans analizleri yapılmış ve sonucunda da polislerin deneyimledikleri travmatik olaylarda travma sonrası stres belirtileri puanlarının artış gösterdiği ve bu olayların yarattığı travmatizasyonla daha çok kaderci tarzda başa çıktıkları anlaşılmıştır.. Diğer yandan polislerde problem odaklı başa çıkma ile kaçınarak/uzaklaşarak başa çıkma arasında oldukça yüksek korelasyon olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Main purpose of this research is to find out effects of being aggressor, witnessing, exposing to traumatic events on police officers trauma symptoms and on coping strategies. To this end police officers were given traumatic police events list, post traumatic stress disorder scale and coping strategies scale and asked them to determine most disturbing event experienced and all events had experienced. After some statistical analysis of variance, correlation, and partial correlation to the data obtained, it is found out that if police officers encounter of traumatic events increase their trauma points are also increase and the use of religious coping strategies increases. On the other hand it is found out that there are positively high correlation between problem focused coping and avoidance coping.