Acil servise özkıyım amaçlı ilaç alma şikayetiyle başvuran hastalarda görülen elektrolit bozuklukları
Electrolyte disturbances in patients who have arrival complaint of suicide by taking drugs/medications to emergency department
- Tez No: 360215
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MAHİR ÖZMEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: elektrolit, yüksek doz ilaç alımı, NSAİİ, trisiklik antidepresan, parasetamol, selektif serotonin geri alım inhibitörü, electrolyte, drug overdose, nonsteroidal anti-inflammatory drugs, tricyclic antidepressants, paracetamol, selective serotonin reuptake inhibitors
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İlk ve Acil Yardım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET EROĞLU S. Acil servise özkıyım amaçlı ilaç alma şikayetiyle başvuran hastalarda görülen elektrolit bozuklukları. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Acil Tıp Uzmanlık Tezi. Ankara, 2013 Zehirlenme, acil servislere (AS) başvuran hastalar arasında önemli morbidite ve mortalite nedenlerindendir. Zehirlenmeye yönelik ilaç spesifik tedavi yaklaşım kılavuzlarında kan elektrolit değerlerinin rutin tetkik edilmesi önerilmektedir. Bu çalışmada Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Erişkin Acil Servisine 1 Ocak 2005 ile 1 Şubat 2013 tarihleri arasında başvuran yüksek doz ilaç zehirlenmesi tanısı alan 18 yaş ve üzeri hastalar retrospektif olarak incelendi. Hastaların demografik özellikleri ve tetkik edilen kan değerleri kaydedildi. Çalışmaya alınan 323 hastanın yaş ortalaması 27 (18-72 arası) yıl olarak belirlendi. Hastaların, 67'si erkek (%20.7), 256'sı kadındı (%79.3). En az başvuru şubat ayında iken en sık başvuru nisan ayındaydı. Hastaların % 77,1'inin günlük önerilen dozun üzerinde ilaç aldığı belirlendi. Alınan ilaçların sıralamasında % 21,1 ile nonsteroid anti-inflamatuvar ilaçlar en sık iken onu % 20,5 ile parasetamol, %17,7 ile selektif serotonin geri alım inhibitörü, % 15,5 ile trisiklik antidepresan izlemekteydi. Bu ilaçların toksik dozdaki alımları ile kan Na+, K+, BUN, kreatin, AST, ALT, İNR, kardiyak enzimler ve kan gazı değerleri arasındaki ilişki incelendi. Sonuçta sadece yüksek doz NSAİİ alımı ile Na+ değerlerindeki değişiklik istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Bu çalışma ile yüksek dozda ilaç alımı ile oluşan zehirlenme vakalarında, tetkikler planlanırken tetkiklerin ilaca spesifik düşünerek sınırlandırılmasını önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTACT EROĞLU S. Electrolyte disturbances in patients who have arrival complaint of suicide by taking drugs/medications to emergency department. Hacettepe University Faculty of Medicine, Emergency Medicine Thesis. ANKARA, 2013 Intoxication cases are considered one of the most important causes of morbidity and mortality among the patients addmitting to emergency departments. Evaluation of blood electrolyte levels is recommended in drug specific treatment guidelines in intoxicaiton cases. In this study the files of patients above 18 years old who were diagnosed drug intoxication in Hacettepe University Faculty of Medicine Adult Emergency Department. between 1st January 2005 and 1st February 2013 were retrospectively evaluated. Demographic profiles and blood test results of the patients were recorded. There were 323 patients and the median age was 27 (18-72) years. Sixty seven (20.7%) patients were male and 256 (79.2%) were female. While the most admission month was April, the least was February. It has been detected that 77.1% of patients have taken more than the daily recommended dose. As we compare the drugs: nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAID's) were the first with 21.1%; paracetamols were second with 20.5%; selective serotonin reuptake inhibitors were third with 17.7% and tricyclic antidepressants were fourth with 15.5% ratio. The relations between toxic dose intake of these drugs and blood sodium, potassium, BUN, creatine, AST, ALT, INR, cardiac markers and blood gase analyses were investigated. Only relation between serum sodium levels and intake of toxic dose of NSAID's have been found statistically significant. As a result of this study we suggest that blood testing in high dose of intoxication cases must be planned specific to the drug.