Hemofili hastalarında kas-iskelet sistemi değişikliklerinin araştırılması
In patients wi̇th hemophilia musculoskeletalinvestigation of changes
- Tez No: 360240
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BÜYÜKAVCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Hematology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: D vitamini, fizik muayene skorlaması, hedef eklem, KMY, radyolojik skorlama
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Atatürk Üniversitesi Pediatrik Hematoloji-Onkoloji Polikliniği'nde hemofili tanısı ile takip edilen hastaların kas-iskelet sistemindeki hasarlanmayı ve bununla ilişkili olan faktörleri saptamayı amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Araştırmamızda hedef eklemi gelişmiş olan hastalar saptanarak fizik muayene, kanama ve radyolojik skorlamalar ile bu eklemlerin hasarlanma düzeyleri değerlendirildi. Ayrıca olguların tedavi şekilleri, kemik mineral yoğunluğu (KMY) ve serum D vitamini düzeyleri saptanarak, bu parametrelerin hem hedef eklem gelişmesindeki rolü hem de eklemlerdeki hasarlanma üzerine etkileri değerlendirildi. Bulgular: Hastalarımızın %34.2'sinde hedef eklem gelişmiş olduğu gözlendi. Hedef eklemi olan ve olmayan gruplar arasında KMY, serum D vitamini düzeyi açısından anlamlı bir fark yoktu. Hedef eklemi olan hastaların %50'sinde serum D vitamini düzeyi normalden daha düşükken %17'sinde KMY Z-skoru -2'nin altında idi. KMY ile fizik muayene skorlaması, radyolojik skorlama ve D vitamini düzeyi arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmedi. Aynı zamanda D vitamini düzeyi ile fizik muayene skorlaması ve radyolojik skorlama arasında da anlamlı bir ilişki yoktu. Ancak fizik muayene ve radyolojik skorlamalar birbiriyle anlamlı düzeyde ilişkiliydi. KMY ve serum D vitamini düzeyinin hastaların yaşı, hemofilinin türü ve hastalığın ağırlığından etkilenmediği tespit edildi. Hiçbir hastamızda demir eksikliği anemisi gözlemlenmedi. Sonuç: Hemofilik olgularımızın yaklaşık 1/3'ünde hedef eklem geliştiği gözlendi. Ayrıca bu eklemlerde farklı düzeylerde hasarlanmanın oluştuğu fiziksel ve radyolojik olarak saptandı. Hepsi ağır hemofili tanısıyla izlenen bu olgularda hedef eklem gelişmesi ve artropatinin derecesiyle KMY ve serum D vitamini düzeyinin bir ilişkisi olmadığı saptandı. Ancak uygulanan tedavi türünün bu olaya etkisini değerlendiremedik.
Özet (Çeviri)
Aim: Our purpose was to determine injury in the musculoskeletal system and associated factors in patients diagnosed with and monitored for hemophilia at the Atatürk University Pediatric Hematology-Oncology Clinic. Materials and Methods: Patients with target joints were identified, and levels of injury in these joints were assessed using physical examination, hemorrhage and radiological scoring. Patients' treatment modalities, bone mineral density (BMD) and serum vitamin D levels were determined, and the role of these parameters in target joint development and their effects on injury in the joints were evaluated. Results: Target joint was detected in 34.2% of our patients. BMD and serum vitamin D levels were similar in both groups with and without target joints. Vitamin D levels were lower than normal in 50% of patients and BMD values were lower than normal (Z-score