Karbamazepin ve valproik asit monoterapisi alan epilepsi hastalarında serum karnitin ve adiponektin düzeyi
Serum carnitine and adiponectin levels in epilepsy patients under carbamazepine or valproic acid monotherapy
- Tez No: 360241
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM İYİGÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Epilepsi, VPA, KBZ, Adiponektin, Karnitin, Epilepsy, VPA, CBZ, adiponectin, carnitine
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Epilepsi, beyindeki sinir hücrelerinin değişik nedenlerle artmış uyarılabilirliğinden kaynaklanan epizodik serebral disfonksiyondur. Epilepsi tedavisinde sık kullanılan valproik asit (VPA) ve karbamazepinin (KBZ) bilinen birçok sistemik yan etkisi vardır. Bu çalışmanın amacı, epilepsi tedavisinde kullanılan valproik asit ve karbamazepinin serum adiponektin ve karnitin düzeyi üzerine olan etkisini ve bu parametreler arasında korelasyon olup olmadığını göstermektir. Bu çalışmaya idiopatik epilepsi tanısı konularak VPA ve KBZ monoterapisi başlanmış 25-50 yaş arası 60 hasta ve hiçbir hastalık öyküsü bulunmayan aynı yaş grubunda 30 kişiden oluşan kontrol grubu dahil edildi. Çalışmaya katılanlardan alınan venöz kan örneklerinde ELISA yöntemi ile serum karnitin ve adiponektin düzeyi ölçüldü. Hasta ve kontrol grubu cinsiyet ve yaş yönünden uyumluydu (p>0.05). VPA ve KBZ alan hastalarda serum karnitin ve adiponektin düzeyi kontrol grubuna göre düşük olup istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (karnitin; KBZ için p=0,384, VPA için p=0,036. Adiponektin; KBZ için p=0,780, VPA için p=0,163). İlaçların kullanım süreleri ve ilaç dozu ile serum adiponektin ve karnitin düzeyi arasında negatif yönde bir ilişki olup istatistiksel olarak anlamlı değildi. Sonuç olarak; VPA ve KBZ alan hastalar kontrol grubuyla karşılaştırıldığında serum adiponektin ve karnitin düzeylerinde anlamlı bir düşüş gözlenmedi. Kullanılan ilacın dozu ve kullanım süresi ile serum adiponektin ve karnitin düzeyleri arasında önemli bir korelasyon olmadığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Epilepsy is an episodic cerebral dysfunction arisen from increased excitability of nerve cells in the brain caused by various reasons. Valproic acid (VPA) and carbamazepine (CBZ) are drugs commonly used in epilepsy treatment and they have many known systemic side effects. The aim of this study is to investigate the effects of VPA and CBZ on serum adiponectin and carnitinee levels in epilepsy treatment and to examine the correlations between these parameters. Sixty patients (age range: 25 to 50 years), who were diagnosed as idiopathic epilepsy and have been treating with VPA and CBZ monotherapy, were included to the study. Thirty healthy adults with similar ages were taken as control group. Serum carnitine and adiponectin levels were measured by ELISA method in the venous blood samples obtained from patients and control group. Patient and control groups were similar by gender and ages (p>0.05). Serum carnitine and adiponectin levels were lower in patients treated with CBZ and in patients treated with VPA compared to control group, whereas the difference was not statistically significant (p=0,384, p=0,036, p=0,780, p=0,163 respectively). There was a negative, but not statistically significant, relationship between dose and duration of drug usage and serum adiponectin, carnitine levels. As a result, no significant decrease was found between serum adiponectin and carnitine levels of patients treated with CBZ and patients treated with VPA when compared to those of control group. It was seen that no statistically significant correlation was present between dose of drug and duration of drug usage and serum adiponectin and carnitine levels.