Akut astım ataklarında viral etkenlerin sıklığı, atak şiddeti ve inflamatuar belirteçler ile ilişkisi
The relationship between prevelance of viral infections, attack severity and inflammatory markers in acute asthma attacks
- Tez No: 360333
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMANUR KUYUCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Allergy and Immunology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Astım atak, virüs PZR, TLR-2, TLR-3, IP-10, IL-6, Asthma attack, virus PCR, TLR-2, TLR-3, IP-10, IL-6
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı Bölümü
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Solunum yolu enfeksiyonlarının astımdaki rolü ve önemi uzun yıllardır ilgi konusu olmuştur. Sensitivitesi ve spesifitesi yüksek moleküler tanısal metodlar ile enfeksiyöz ajanların tanınmasının artışı ile birlikte astım atağı sırasındaki doğal bağışıklık yanıtı daha ayrıntılı incelenmeye başlanmıştır. Bu çalışmanın amacı akut astım atağı ile başvuran hastalarda viral etkenlerin sıklığını belirlemek, akut astım atağı sırasında doğal bağışıklıkta rol oynayan toll like reseptör (TLR) 2 ve TLR 3, IFN-gamma induced protein-10 (IP-10) ve IL-6 düzeylerini değerlendirmek ve viral etken tipinin atak şiddeti parametreleri ve TLR ve sitokin düzeyleriyle ilişkisini araştırmaktır. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Allerji ve İmmünoloji Bilim Dalı Polikliniği'ne ve /veya çocuk acil servisine Kasım 2011 - Şubat 2012 tarihleri arasında başvuran 6-18 yaş grubu, astım tanısı ile takipli, akar alerjisi olan hastalardan akut astım atağı olan 35 çocuk, astımı kontrol altında olan 32 çocuk ve aynı yaş grubundan 21 sağlıklı çocuk çalışmaya alındı. Tüm çalışma grubundan başvuruda sürüntü ile burun deliklerinden viral PZR çalışılması için nazofaringeal örnekler, TLR-2, TLR-3, IP-10, IL-6 ve IgE düzeyleri için venöz kan örneği alındı. Astım atak grubunda PZR için sürüntü alınabilen 33 kişiden 18'inde (%54,5) PCR pozitifti. PZR pozitif olanların 2'sinde (%5,7) RV, 6'sında (%17,1) RSV, 4'ünde (%11,4) influenza, 12'sinde (%34,3) PIV, 5'inde (%14,3) adenovirüs, 2'sinde (%5,7) hCoV izole edildi. Gruplar arasında virüs saptanma sıklığı açısından istatistiksel fark yoktu. Astım atak, kontrollü astım ve sağlıklı kontrollerde serum TRL-2 ve TLR-3 düzeyleri arasında fark saptanmazken IL-6, IP-10 ve Ig E düzeylerinin astım atak grubunda sağlıklı kontrollere göre anlamlı yüksek olduğu bulundu. Sonuç olarak, astım atağı olan hastalarda IP-10 ve IL-6 seviyelerinin yüksek bulunması bunların astım atak için birer inflamatuar gösterge olabileceğini düşündürmüştür. Ancak klinik ve/veya laboratuar olarak viral enfeksiyon varlığı ile doğal bağışıklık parametreleri arasında bir ilişki saptanamaması, özellikle rinovirüs tespit oranlarının arttırılması amacıyla daha büyük vaka gruplarında çalışma ihtiyacına işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
The role and importance of respiratory tract infections in asthma has been the subject of interest for many years. The natural immune response during an asthma attack have been investigated in more detail wth increase of recognition of infectious agents by diagnostic methods has high molecular sensitivity and specificity. The objectives of this study are to determine the prevalence of viral agent in patients admitted with acute exacerbations of asthma, to assess the levels of (Toll like receptor) TLR 2 and TLR-3, IFN-gamma-induced protein 10 (IP-10) and IL-6 that play a role in innate immunity during an acute asthma attack, and to investigate the relationship between the type of viral agent and attack severity parameters, and the relationship between TLR and cytokine levels. Between November 2011 and February 2012, among the children 6-18 age group and had been follow-up with a diagnosis of asthma and have mite allergy that refer to Department of Child Health and Diseases Pediatric Allergy and Immunology Outpatient Clinic and / or Pediatric Emergency Department of Mersin University School of Medicine; 35 children with acute asthma attacks, 32 children with asthma under control and 21 healthy children of the same age group were included in the study. In all study groups, swabs were taken at first admit, nasopharyngeal samples were taken from the nostrils to study viral PCR and venous blood samples were taken to study TLR-2, TLR-3, IP-10, IL-6 and IgE levels. Swab for PCR can be taken from 33 people, and 18 out of them (54.5%) were positive in PCR in the asthma attack group. For those who were PCR positive, 2 (5.7%) RV, 6 (17.1%) RSV, 4 (11.4%) influenza A, 12 (34.3%) PIV, 5 (14%,3), adenovirus and 2 (5.7%) HCoV isolated. Between the groups, no statistically significant differences was detected in the frequency of virus. TRL-2 and TLR-3 serum levels was no difference between asthma attack, controlled asthma and healthy controls; IL-6, IP-10 and IgE levels were found to be significantly higher in the group of asthmatic attacks than healthy controls. As a result, this findings about high levels of IP-10 and IL-6 have been found in patients with asthma attacks may suggest that IP-10 and IL-6 can be inflammatory markers for asthma attacks. However, according to clinical and / or laboratory parameters, it can not be determined a relationship between the natural immune parameters and the presence of the viral infection indicate the need to works in case of larger groups, especially in order to increase detection rate of rhinoviruses.