Plateletten Zengin Plazmanın(TZP-PRP temporomandibular eklem kıkırdak defektine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effect of platelet rich plasma on temporomandibular joint cartilage defects
  1. Tez No: 360339
  2. Yazar: VASFİ ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ BAŞTERZİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Büyüme faktörleri, Histolojik değerlendirme, Makroskobik değerlendirme, PRP, Temporomandibular eklem, Growth factors, Histological evaluation, Macroscopy, Platelet rich plasma, Temporomandibular joint
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Temporomandibuler eklem rahatsızlıkları (TME) çiğneme ve ya ağız açma sırasında çene ekleminde meydana gelen ağrı, klik sesi, çıtırtı gibi bir dizi belirtiyle karakterize hastalıklardır. Temporomandibular eklem (TME) rahatsızlıkları, çok geniş bir patofizyoloji spektrumunda, çeşitli klinik manifestasyonlar gösterebilen, farklı eş zamanlı hastalık durumlarıyla ilişkili ve multifaktöriyel olabilen bir hastalık grubudur. Plateletten Zengin Plazma (PRP), tam kanın santrifüjü ile elde edilir. PRP tam kandan daha yüksek platelet konsantrasyonu ve hiperfizyolojik oranda büyüme faktörü içeren ve bu özelliği ile tendon, ligament, kıkırdak ve kas yaralanmalarında iyileşme sürecini hızlandıran hücresel plazma komponentidir. Çalışmamızın amacı; Plateletten zengin plazmanın(TZP-PRP) temporomandibular eklem kıkırdak defektine etkilerinin araştırılmasıdır. Çalışmada erişkin Yeni Zelanda tavşanı (2500-3000 gr) kullanılmıştır. 12 adet tavşanın sağ TME eklemi deney grubu (grup 1) sol TME eklemi kontrol grubu (grup 2) olacak şekilde iki gruba ayrılarak her iki gruba tam kat osteokondral defekt oluşturuldu. 1. gruba tam kat osteokondral defekt oluşturulup defekte PRP uygulandı. 2. gruba tam kat osteokondral defekt oluşturulup defekte serum fizyolojik uygulandı. 1 hafta sonra sağ TME içine kateter yardımı ile PRP enjeksiyonu, sol TME içerisine ise kateter yardımı ile serum fizyolojik verildi. Denekler 4. haftanın sonunda (28 günlük süreci dolduğunda ) sakrifiye edilerek makroskopik ve histolojik açıdan incelenmek üzere bilateral kondil başları yapılan cerrahi operasyonla çıkarıldı. Sonuçlara bakıldığında; PRP uygulan grup ile kontrol grubu(serum fizyolojik uygulan) grup arasında her ne kadar histolojik ve makroskobik açıdan fark olsada istatistiksel açıdan anlamlı fark bulunamamıştır. Sonuç olarak Temporomandibular eklem kıkırdak defektine Plateletten zengin plazma(PRP-TZP) uygulanan bu yeni yöntemle, takip süresinin, PRP uygulanma sıklığının ve sayısının arttırılarak daha kapsamlı olarak yeni çalışmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Temporomandibular joint disorders (TMJ) are often presented with symptoms such as pain during chewing or during mouth movements and, crepitations over TMJ. TMJ disorders may be presented with a wide variety of clinical manifestations secondary to different pathophysiological processes and, can be described as multifactorial due to the possible relationship with other simultaneous accompanying diseases. Platelet rich plasma (PRP) can be obtained by centrfugating blood. PRP contains high platelet concentration and hyperphysiological proportionate of growth factors when copared to blood in which it is used as a cellular plasma component for promoting the healing process of tendon, ligament, cartilage and muscle following injuries. The aim of this study is to investigate the effects of PRP on TMJ cartilage defects. Adult New Zealand rabbits (2500-3000 gr) were used in this study. In Group 1, full thickness osteochondral defect was formed on right TMJ of 12 rabbits and PRP was applied at the end of the operation with the aid of a catheter. PRP injection was repeated on postoperative 7th day on the right side in this group. While in Group 2 a same full thickness osteochondral defect was formed in the left TMJ on 12 rabbits and, with the aid of a catheter isotonic serum physiologic was injected on the left TMJ at the end of the operation. Serum physiologic injection was repeated on the postoperative 7th day on the left side of this group. On the postoperative 28th day all the rabbits were sacrified and condylar heads were resected for macroscopic histological evaluation. Although there was a positive determination between two groups in the favour of PRP injected group, statistical significance could not be reached among the two groups. In this relatively new area of interest, more comprehensive studies must be performed by increasing PRP injection frequency and injection times with longer postoperative follow-up periods.