Edirne merkez ilçedeki kamu ve özel hastanelerde çalışan hekim ve hemşirelerde iş doyumu ve etkileyen faktörler
Job satisfaction of the doctors and the nurses who work at the public and private hospitals in edirne center and affecting factors to that
- Tez No: 360424
- Danışmanlar: PROF. DR. GALİP EKUKLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: İş doyumu, sağlık çalışanı, Minnesota İş Doyum Ölçeği, Job satisfaction, affective factors, doctor, nurse, Minnesota Job Satisfaction Scale
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Bölümü
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
EDİRNE MERKEZ İLÇEDEKİ KAMU HASTANELERİNDE VE BİR ÖZEL HASTANEDE ÇALIŞAN HEKİM VE HEMŞİRELERDE İŞ DOYUMU VE ETKİLEYEN FAKTÖRLER Bireylerin mutlu ve üretken olabilmelerinin en önemli koşullarından biri olan iş doyumunun bireyin yaşamına etkisi büyüktür. Bu çalışma ile kısa dönemde Edirne Merkez İlçedeki hekim ve hemşirelerde iş doyumu düzeylerini saptamak, olası ilişkili faktörlerin iş doyumuna etkilerini değerlendirmek, uzun dönemde ise iş doyumunu olumsuz yönde etkileyen etkenlerin ortadan kaldırılması için öneriler geliştirmek amaçlanmıştır. Araştırmanın evreni Edirne Merkez İlçedeki Trakya Üniversitesi Eğitim Araştırma ve Uygulama Hastanesi, Edirne Devlet Hastanesi ve bir özel hastanede çalışmakta olan 686'sı hekim ve 690'ı hemşire ve ebe olmak üzere toplam 1376 kişiden oluşmaktadır. Çalışmanın örneklem grubunu 192 hekim ve 193 hemşire olmak üzere toplam 385 sağlık çalışanı oluşturmuştur (evrenin % 28'i). Veriler, Anket Formu ve Minnesota İş Doyum Ölçeği kullanılarak toplanmış, SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 20.0 paket programında değerlendirilmiştir. Araştırmaya alınan sağlık çalışanlarının 2/3'ü kadındır. Yaklaşık % 75'i 20-40 yaş arasındadır. 2/3'ü evlidir ve yaklaşık % 70'i çekirdek aile biçiminde yaşamaktadır. Örneğe seçilenlerin yarısı 4-C statüsünde sözleşmeli olarak çalışmaktadır. Araştırmada genel olarak iş doyumunu etkileyen faktörlerin yaş, medeni durum, meslek, eğitim düzeyi, çalışılan kurum, çalışma süresi, çalışılan birim, çalışma biçimi, çalışılan birime kendi isteğiyle gelme, ücret, yönetici görev, performans değerlendirmesi, kişiler arası ilişkiler ve çalışma koşulları olduğu belirlenmiştir. Genel bir değerlendirme yapıldığında; yalnızca pratisyen hekimlerin genel doyum puanları nötr puanın altında tespit edilmiştir. Araştırmada iş doyumu ile cinsiyet, statü, çocuk sahibi olma, kurumun kreşinden yararlanma, meslek hastalığı ve/veya iş kazası geçirmiş olmak arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
JOB SATISFACTION OF THE DOCTORS AND THE NURSES WHO WORK AT THE PUBLIC AND PRIVATE HOSPITALS IN EDIRNE CENTER AND AFFECTING FACTORS TO THAT SUMMARY Job satisfaction that is one of the most important conditions of people being happy and productive effect widely life of person. In this research, in short term, it was purposed that to determine the job satisfaction levels of nurses and doctors in Edirne Center, and in long term, it was purposed to find suggests to remove the factors those affect the job satisfaction negatively. Research population contains 686 doctors, 690 nurses and midwife; total 1376 people who work in Trakya University Hospital, Edirne State Hospital and a private hospital. Sampling group of the research contains 192 doctors and 193 nurses; total 385 health officer (28% of universes). Data's have been collected by using questionnaire and Minnesota Job Satisfaction Scale, have been assessed on SPSS (Statistical Package for Social Sciences) packet program. When general assessment has been done; general satisfaction points of general practitioners was determined under neutral points, only. 2/3 of including health officers are women. Approximately 75% of them are in the 20 to 40 age interval. 2/3 of them are married and about 70% of them live as a nuclear family. Half of people who were get in for sampling work as contractual on 4-C status. In research, generally, factors that affect the job satisfaction were determined age, marital status, job, education level, work institution, working period, department of work, work method, coming willingly to the department of work, pay, director duty, evaluation of performance, relationship between people and conditions of work. In research, no relationship was found between job satisfaction and gender, status, owning child, benefit the kindergarten of institution, getting over a job disease and/or work injury.