Güç mesafesinin örgütsel sinizm ile ilişkisi: İdari personel üzerinde bir araştırma
The relationship between the power distance and organizational cynicism: A research on administrative staff
- Tez No: 538297
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE AKYOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Davranış, Örgütsel Sinizm, Örgütsel Kültür, Güç Mesafesi, Organizational Behavior, Organizational Cynicism, Organizational Culture, Power Distance
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Yapılan çalışmada; Trakya Üniversitesi Edirne Merkez ilçedeki birimlerde görev yapan idari personelin demografik özelliklerinin; güç mesafesi, örgütsel sinizm ve alt boyutları ile arasındaki ilişki, aynı zamanda örgütsel sinizm ve alt boyutları ile güç mesafesi arasında ilişki olup olmadığı belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada ilk olarak ankete katılan idari personelin demografik özellikleri incelenmiştir. Anket formunda yer alan iki ölçeğin ilk olarak açıklayıcı, daha sonra da doğrulayıcı faktör analizleri yapılmış, bunu güvenirlik analizi izlemiştir. Demografik özelliklerin güç mesafesi ve örgütsel sinizmde farklılık oluşturup oluşturmadığına yönelik parametrik (t testi, ANOVA vb.) ve parametrik olmayan (Mann Whtiney U Testi, Kruskall Wallis vb.) testler yapılmıştır. Örgütsel sinizm ve güç mesafesi arasındaki ilişkinin belirlenmesinde Spearman sıra korelasyonu kullanılarak anlamlılık ve güç değerleri ortaya konulmuştur. Yapılan analizler sonucunda cinsiyete göre davranışsal boyut ile güç mesafesi arasında anlamlı farklılıklar, medeni duruma göre örgütsel sinizm ve davranışsal boyut arasında anlamı farklılıklar bulunmuştur. Eğitim durumu ve ücret faktörlerine göre sadece güç mesafesi arasında anlamlı farklılıklar bulunurken, unvan değişkeni ile hiçbir demografik faktör arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Yaş değişkeni ile duyuşsal sinizm hariç tüm değişkenler arasında anlamlı farklılıklar bulunurken, çalışma yılı değişkeni ile davranışsal sinizm arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Analizin son aşamasında güç mesafesi ile örgütsel sinizm ve örgütsel sinizmin alt boyutları arasındaki ilişki incelenmiştir. Güç mesafesinin davranışsal boyutunda anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Güç mesafesi ile en yüksek ilişki, duyuşsal boyut arasında bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In the research, it was tried to determine the relationship between demographic characteristics of the administrative staff working in central district of Trakya University in Edirne and power distance, organizational cynicism and sub-dimensions, as well as whether there is a relationship between the organizational cynicism and sub-dimensions with power distance or not. In this research, the demographic characteristics of the administrative staff were investigated firstly. The exploratory and confirmatory factor analyzes of the two scales in the questionnaire were conducted and followed by the reliability analysis. Parametric (t tests, ANOVA etc.) and non-parametric tests (Mann Whitney U test, Kruskall Wallis etc.) have been conducted to determine whether demographic characteristics make a difference on power distance and organizational cynicism or not. Spearman rank correlation was used to determine the relationship between the power distance and organizational cynicism and also significance and strength values are indicated. As a result of the analyzes, there were significant differences between behavioral dimension and power distance according to gender and also significant differences between organizational cynicism and behavioral dimension according to marital status. While there were significant differences between only the power distance according to education and wage factors, there was no significant difference between the title variable and any demographic factor. While there were significant differences between all variables but age and affective cynicism variables, there was a significant relationship between the year of study variable and behavioral cynicism. At the last stage of the analysis, the relationship between power distance and organizational cynicism and the sub-dimensions of organizational cynicism were examined. No significant relationship was found in the behavioral dimension of power distance. The strongest relationship with power distance was found between the affective dimensions.