Akut civa intoksikasyonunda kandaki nöron spesifik enolaz ve s-100 beta proteinlerinin değerlendirilmesi
Acute mercury intoxication in the neuron-spesific enolase and s-100 beta protein in blood evaluation
- Tez No: 360433
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ DİLBER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Civa zehirlenmesi, NSE, S100B protein, Mercury poisoning, NSE, S100B protein
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET AMAÇ: Civaya temastan sonra civanın depolandığı dokular arasında en başta böbrek ve beyin gelir. Elementel civanın kan-beyin bariyerini kolayca geçebilmesi civanın beyindeki etkilerini gündeme getirmiştir. Akut civa intoksikasyonunda Nöron spesifik enolaz (NSE) ve S100 beta (S100B) proteinlerindeki değişiklikler ratlar üzerinde araştırılmıştır. Ancak insanlar üzerindeki etkisi tam olarak bilinmemektedir. Bu çalışma; civa intoksikasyonuna maruz kalmış insanlarda, nörotoksisitenin biyokimyasal göstergeleri olan NSE ve S100B proteinlerindeki değişikliklerin gösterilmesi amacıyla yapıldı. Çalışmamızda akut civa intoksikasyonunun NSE ve S100B proteinlerinde oluşturacağı artma veya azalmaların ölçülmesi, ortaya çıkacak sonuçların literatür bilgileri ışığında değerlendirilmesi amaçlandı. YÖNTEM: Çalışmamıza Kahramanmaraş ve Gaziantep illerinde bazı okulların laboratuarlarında, kaza ile civaya temas etmiş kan civa düzeyi 10 μg/l' nin üzerinde ve/veya idrar civa düzeyi 15 μg/l' nin üzerinde olan 53' ü kız, 32' si erkek 85 kişi alındı. Çalışmanın kontrol grubuna ise çocuk polikliniğine çeşitli şikayetlerle başvuran intoksikasyon ve nörolojik bulguları olmayan 50' si kız, 35' i erkek toplam 85 kişi alındı. Kan ve idrar civa düzeyleri Ankara Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı Zehir Araştırmaları Müdürlüğü Laboratuarında ICP-MS yöntemi ile çalışıldı. S100 beta proteini ve NSE düzeyi AWARENESS marka CHEMWELL 2910 model EIA cihazında Biometra S100 beta proteini ve Biometra NSE ticari ELISA kitleri ile çalışıldı. Çalışmamız 12.06.2012 tarihinde Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Klinik Araştırmaları Etik Kurulunun 2012/11-07 karar no ile onay almış olup, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından 2013/1-18D no' lu proje ile desteklenmiştir. BULGULAR: Civaya maruz kalmış hasta grubundaki NSE ve S100B düzeyleri kontrol grubundan yüksek bulundu (p0,05). Kız hastalardaki S100B düzeyi ise erkek hastalara kıyasla yüksekti (p0,05). SONUÇ: Akut civa maruziyetinde nörotoksisitenin biyokimyasal göstergeleri olan NSE ve S100B protein düzeyi artmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BACKGROUND: Mercury after contact of mercury is stored in the first esti comes tissues . Elemental mercury can pass through the blood- brain barrier easily have brought the effects of mercury in the brain . In acute mercury intoxication Neuron specific enolase ( NSE) and S100 beta ( S100B ) changes in proteins was investigated on rats . However, the effects on humans are not fully known . This study ; exposed to mercury intoxication in humans , biochemical indicators of neurotoxicity and changes in NSE and S100B protein was performed to demonstrate . In our study of acute mercury intoxication NSE and S100B protein will create an increase or decrease in the measurement of results to be assessed in the light of the literature was aimed. METHODS: The study Kahramanmaras and Gaziantep some of the schools in laboratories , by accident of mercury in contact with blood mercury level of 10 mg / l above and / or urine mercury level was 15 mg / l is above 53 percent female and 32 percent male 85 subjects. While the control group of the study children admitted to the outpatient clinic with complaints of various non- neurological symptoms of intoxication, and 50 were female and 35 were male and 85 people total . Blood and urine mercury levels Ankara Directorate of Hygiene Center Presidency Poison Research Laboratory, were studied by ICP-MS method . S100 beta protein and NSE level AWARENESS brand CHEMWELL device EIA 2910 model S100 beta protein and Biometry Biometry NSE was performed by commercial ELISA kits . Our study Imam University, Kahramanmaras Sutcu on 06/12/2012 Clinical Research Ethics Board approved with no decision has been 2012/11-07 , Kahramanmaras Sutcu Imam University Scientific Research Projects Coordination Unit 2013/1-18D no ' s project is supported by . RESULTS: The patients have been exposed to mercury in the NSE and S100B levels were higher than in the control group (p < 0.05). NSE and mercury levels in patients of both sexes are also high , no gender differences were found (p > 0.05). Girls S100B levels in patients with high compared to the male patients (p < 0.05). Patients were divided into two groups: 6-12 and 13-18 years age-related mercury, NSE and S100B There was no significant difference between values (p> 0.05). CONCLUSION: Acute exposure to mercury biochemical indicators of neurotoxicity in the NSE and S100B protein levels are increased .