Co esaslı hacimli metal camın manyetik özelliklerine fe konsantrasyonunun etkisinin araştırılması
Investigation of fe content ratio effect on magnetic properties of Co based bulk metallic glasses
- Tez No: 360451
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKER KÜÇÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hacimli metal cam, Vakumla döküm, Manyetik malzemeler, Camlaşma yeteneği, Bulk metallic glasses, Suction Casting, Magnetic Materials, Glass Forming Ability
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Bölümü
- Bilim Dalı: Katıhal Fiziği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışmada, demir konsantrasyonunun Co40,2-xFe20,1+xNi6,7B22,7Si5,3Nb5 (x=0–10) hacimli metal camında camlaşma yeteneği ve manyetik özelliklere etkisi incelenmiştir. Vakumla döküm metoduyla 2 mm çapında hacimli metal camlar üretilmiştir. X-ışını kırınımı (XRD) analizi kullanılarak üretilen hacimli metal camların amorf yapıda olup olmadıkları belirlenmiştir. Fe oranı x=1-9 değerleri arasında olduğunda amorf yapı, x=10 olduğunda ise kristal yapı gözlenmiştir. Diferansiyel Taramalı Kalorimetri (DSC) yöntemiyle elde edilen termal analiz eğrilerine göre Co40,2-xFe20,1+xNi6,7B22,7Si5,3Nb5 (x=0–9) alaşımlarının aşırı soğutulmuş sıvı bölgesi (∆Tx) yaklaşık 44 K dir. Titreşken Örnek Manyetometresi (VSM) doyum mıknatıslanmasının (Js) 0,62 T ile 0,81 T, sıfırlayıcı alanın (Hc) 2 A/m ile 289 A/m aralığında değiştiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
magnetic properties in Co40,2-xFe20,1+xNi6,7B22,7Si5,3Nb5 (x=0–10) bulk metallic glasses were investigated. By suction casting method, the bulk metallic glasses with diameters up to 2 mm produced. We try to determine that produced bulk metallic glasses are in amorphous state or not by using X-ray diffraction (XRD) analysis. Fe ratio of ,x=1-9 values were in amorphous state but x=10 value was in crystalline state. The curves of thermal analysis, obtained using differential scanning calorimetry (DSC), show that the Co40,2-xFe20,1+xNi6,7B22,7Si5,3Nb5 (x=0–9) have a supercooled liquid region (∆Tx) of about 44 K. Vibrating sample magnetometer (VSM) measurements of the saturation magnetizations (Js) and coercivity (Hc) were in the range of 0,62 T-0,81 T and 2 A/m-289 A/m, respectively.