Biyometrik sistem ile insanın profil resmi üzerinden kulak bölgesinin tespiti ve cinsiyet belirleme
Profile picture of human ear out with biometric systems determination and gender determination
  1. Tez No: 360491
  2. Yazar: KÜRŞAT KARADAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RIZA HALUK KUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Mühendislik Bilimleri, Computer Engineering and Computer Science and Control, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Biyometri, Biyometrik Sistemler, Örüntü Tanımlama, Temel Bileşenler Analizi (PCA), Visual Studio, .net Framework, Perspektif, Keywords: Biometrics, Biometric Systems, Pattern Recognition, Principal Component Analysis (PCA), Visual Studio, NET Framework, Perspective
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Biyometri, insanların fiziksel ve davranışsal özellikleri inceleyerek birbirinden ayırt edilebilmesini sağlayan bilim dalıdır. Biyometrik sistemler ise, insanların kimliklerini belirlemek için, biyometrik özelliklerini inceleyerek oluşturulmuş sistemlerdir. Biyometrik cihazlar insanların benzeri olmayan parmak izi, göz retinası, iris, yüz sekli, kulak, ses, imza, avuç içi, DNA vs. gibi karakteristiklerini ölçerek; bilgisayar sistemleri, veri bankaları ve benzer ortamlara giriş için kimlik doğrulamasını yapmaktadırlar. Bunun dışında, bu sistemler emniyet ve istihbarat birimlerinde de çok değişik amaçlarla kullanılmaktadır. Biyometrik sistemler, temelde, kişinin sadece kendisinin sahip olduğu, kendisi olduğunu kanıtlamaya yarayan, değiştiremediği ve diğerlerinden ayırıcı olan, fiziksel veya davranışsal bir özelliğinin tanınması prensipleri ile çalışmaktadırlar. Ancak bu sistemlerin güvenilir olmalarının yani sıra pratik olmaları da gerektiğinden, kişileri hangi yöntemler ile tanındıkları da önemli bir etkendir. Bu çalışmada, biyometrik sistemler ve simülasyonu konusu ele alınmış olup, örnek bir güvenlik kontrolü uygulamasına yer verilmiştir. Biyometrik sistemler bütünleştirici bir örüntü tanıma perspektifinden değerlendirilmiş, genel hatları ile tanıtılmış ve bileşenleri bazında incelenmiştir. Söz konusu bileşenlerden kulak tanıma modülü“.Net Framework, Temel Bileşenler Analizi (PCA) ve Visual studio 2010”ile simüle edilmiş ve elde edilen simülasyon sonuçları ayrıntılı bir şekilde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Biometrics is discipline which analyses human's physical and behavioral characteristics and the distinguishes these characteristics from each other. As for biometrics systems, they are formed to specify human's identy with the analyse of biometric features. Biometric devices measure people's unique characteristics such as finger print, retina, iris, face shape, ear, voice, signature, palm print, DNA etc. And then these characteristics are used for identity validation computer systems while existing, data banks and more of the same platforms. Apart form that, these systems are also used for different purposes in the field of security and intelligence unit. Basically biometric systems work with the recognition principles of a physical or behavioral feature which is unique to a person and is unchangeable and seperative from the other features. But these systems are required to be practical besides being safe, also it is important that with which methods they identify people. In this work biometric systems and their simulation are discussed and it includes an example application for safety central Biometric systems are evaluated from a choesive perspective of pattern recognition. They are introduced in general terms and analysed on the basis of components.From aforesaid components the modüle of ear recognition is simulated with .Net Framework principle components.