Effect of three different pesticides (chlorpyriphos-ethyl, 2,4-dichlorophenoxyacetic acid and metalaxyl-m + mancozeb) on oxygen consumption rates and behavioral responses of zebra cichlids (amatitlania nigrofasciata)
Üç farklı pestisitin (klorifos-etil, 2,4-diklorofenoksiasetik asit, metalaksil-m + mankozep) zebra cikletlerinin (amatitlania nigrofasciata)oksijen tüketim oranları ve davranışsal tepkileri üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 360536
  2. Yazar: MESUT AKPUNAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN TÜRKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: pestisitler, toksisite, respirometre, oksijen tüketimi, davranışsal anormallikler, zebra ciklet, pesticides, toxicity, respirometry, oxygen consumption, behavioral dysfunction, zebra cichlid
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Pestisitler su ekosistemleri için oldukça toksik olan ve tarımsal faaliyetlerde yoğun olarak kullanılan maddelerdir. Zararlı böceklerin, yabani otların ve mantarların kontrol edilmesinde dolayısıyla ürün kaybını engelleme, mahsüllerin korunması, ürün kalitesinin arttırılması, hasadın kolaylaştırılması ve giderlerin azaltılmasında faydalanılan kimyasallardır. Klorifos-Etil (CF-E), 2,4-Diklorofenoksiasetik asit (2,4-D) ve Metalaksil-M+Mankozep (MMM) karışımı da sırasıyla bu kimyasalların Bolu da en yaygın kullanılanlarıdır. Bu çalışmada, erkek zebra ciklet balıkları (Amatitlania nigrofasciata) farklı sublethal konsantrasyonlardaki bu pestisitlere (CF-E; 0, 0.004, 0.008, 0.016, 0.032, 0.05 mg/l, 2,4-D; 0, 2.17, 4.35, 8.69, 17.38, 28.97 mg/l ve MMM; 0, 0.16, 0.32, 0.64, 1.0, 1.6 mg/l) maruz bırakılmış ve bu üç pestisit için oksijen tüketim oranları ve davranışsal tepkiler belirlenmiştir. Deneylere 96 saat boyunca 24±1°C' de devam edilmiştir. Oksijen tüketim oranları bilgisayar kontrollü ve aralıklı akışlı respirometre ile ölçüldükten sonra rutin metabolik oran ve standart metabolik oran istatistiksel analiz ile hesaplanmıştır. Deney periyodu boyunca pestisitlerin konsantrasyonları arttıkça oksijen tüketim oranlarıda lineer bir şekilde arttı. CF-E'de 0.004 ten 0.032 mg/l'ye, 2,4-D'de 2.17 den 17.38 mg/l'ye, MMM'de ise 0.16 dan 1.0 mg/l'ye kadar oksijen tüketim oranı artmıştır. Fakat oksijen tüketimi 0.032 mg/l'den sonra CF-E'de, 17.38 mg/l'den sonra 2,4-D'de ve 1.0 mg/l'den sonra MMM'de azalmıştır. Pestisitlere maruz bırakılan ciklet balıkları anormal davranışsal aktiviteler göstermiştir. Örneğin; aşırı hassaslaşma, denge kaybı, düzensiz yüzme, vucut rengi değişimleri ve son olarak test ünitelerinin köşe kısımlarına çökerek orada öylece hareketsiz kalma gözlemlenen davranışsal bozukluklardır. Ayrıca deney süresince ağır solunum stresi, hızlı operkül hareketleri, artan mukus salgısı ve yorgunluk cikletlerde gözlemlenen bulgulardır.
Özet (Çeviri)
Pesticides are very toxic for fresh water ecosystem and generally derived from agricultural process for controlling pests, broadleaf plants and fungus to inhibit yield losses, protect crops, improve crop quality, simplify harvesting and reduce expenditure. Chlorpyriphos-Ethyl (CF-E), 2,4-Dichlorophenoxyacetic acid (2,4-D) and Metalaxyl-M+Mancozeb (MMM) mixture are the most widely used as insecticides, herbicide and fungicide, respectively, in Bolu region. In this study, male zebra cichlids (Amatitlania nigrofasciata) were exposed sublethal concentration of these three pesticides. Oxygen consumption rates and behavioral responses were determined under five different sublethal concentrations of three pesticides (CF-E; 0, 0.004, 0.008, 0.016, 0.032, 0.05 mg/l, 2,4-D; 0, 2.17, 4.35, 8.69, 17.38, 28.97 mg/l and MMM; 0, 0.16, 0.32, 0.64, 1.0, 1.6 mg/l) in similar weight of male zebra cichlids at 24±1°C for 96h. After the measurement of oxygen consumption rates by intermittent flow through computer controlled respirometry, routine metabolic rate and standard metabolic rate were calculated by statistical analysis. During the experimental period, oxygen consumption rates from three pesticides increased linearly as their concentration increased from 0.004 to 0.032 mg/l in CF-E, 2.17 to 17.38 mg/l in 2,4-D and 0.16 to 1.0 mg/l in MMM. Oxygen consumption rates decreased after at 0.032 mg/l in CF-E, 17.38 mg/l in 2,4-D and 1.0 mg/l in MMM. Cichlid fish exposed to pesticides showed abnormal behavioral activity such as, hyperexcitation, loss of equilibrium, irregular swimming, change in body color and finally sinking at the corner of test tank and staying motionless in there. Along the experiment, severe respiratory stress, rapid opercular activity, excessive mucus secretion and fatigue were also observed in the zebra cichlid.