İşbirlikleri yönetimi süreç tasarımı ve bir tekstil firmasında uygulaması
Alliance management process design and application in a textile company
- Tez No: 360602
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA BEHRET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: İşbirliği Yönetimi, İş Süreçleri Yönetimi (BPM), Hata Türleri ve Etkileri Analizi (FMEA), Dengelenmiş Skor Kart (BSC), Çok Kriterli Karar Verme, AHP
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Günümüz rekabet koşullarında kuruluşların sürdürülebilirliklerini sağlamak ve stratejilerine ulaşmak için karşılıklı fayda sağlanan işbirlikleri geliştirmeleri kaçınılmaz bir hal almıştır. Bunun içindir ki bir işbirliğinin nasıl olması, hangi amaçlara hizmet etmesi gibi gerekliliklerin tespit edilmesinin yanı sıra stratejilere en uygun işbirliği adayını bulma, seçme, işbirliği geliştirme ve yönetme gibi temel konular da önem kazanmaktadır. Bu tez kapsamında kuruluşlar için büyük önem taşıyan işbirlikleri yönetiminin bir yönetimsel süreç olarak tasarlanması ele alınmıştır. Literatürde işbirlikleri yönetimi genel olarak stratejik işbirliği oluşturmada veya tedarikçi işbirlikleri açısından incelenmiş, ancak günümüz gerekleri olan toplumsal, operasyonel, stratejik boyutların hepsinin bir arada olduğu çok boyutlu detaylı analizlere pek rastlanılmamıştır. Oysaki küresel şirketlerin günümüzde stratejik işbirliklerinin yanı sıra sürdürülebilirlikleri için toplumsal ve operasyonel mükemmelliklerini, stratejilerini destekleyecek şekilde sağlam işbirlikleri kurmaları gerektiği aşikârdır. Bu sebeple çalışmada işbirlikleri stratejik, toplumsal ve operasyonel boyutlarıyla ele alınmış ve yönetimsel bir süreç olarak geliştirerek çok boyutlu işbirlikleri yönetim modeli kurgulanmaya çalışılmıştır. Tez çalışmasının bilimsel temelini, süreç tasarımı aşamasında İş Süreçleri Yönetimi (BPM), risk analizi ve temel gereklerin belirlenmesi kısmında Hata Türleri ve Etkileri Analizi (FMEA), performans yönetimi için Dengeli Skor Kart uygulaması (BSC), en iyi işbirliği alternatifin belirlenmesi kısmında ise Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) tekniklerinden Analitik Hiyerarşi Prosesi(AHP)'nin uygulaması oluşturmaktadır. Ayrıca işbirlikleri havuz yapısı için portal uygulaması kurgulanmıştır. Tasarlanan sürecin etkililiğinin araştırılması için Türkiye'nin Tekstil Sektöründe işletmelerinden birinde uygulama yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's competitive environment, developing mutually beneficial cooperation has become inevitable for organisations to ensure sustainability and to achieve their strategies. .That's why finding the most appropriate candidates for co-operation, selection, development and management of co-operation is important as well as identifying the issues on how to be a co-operate and to which puporses to be served. The Thesis dealt with the design of the alliance management process as an administrative process which is mentioned to have great significance for organisation strategies. In the literature, alliance management is mostly examined in terms of forming a strategic alliance or as a supplier selection process; hoewever social and operational dimensions are rarely considered in this process which we should define all together to make multi-dimensional analysis indeed. İt is obvious for the global companies that they should consider their partnership in social and operational dimensions to maintain sustainability and support their strategies through operational excellence. For this reason, we propose an integrated administrative model considering strategic,social and operational dimensions for establishing alliances (partnership) which brings a new insight to the current literature. The methodogical framework of the is Thesis involves; appliying Business Proses Management (BPM) for process design, Failure Mode and Effect Analysis (FMEA) for risk analysis and determination of the basic necessitres of the process, BSC for Performance Management and Multi-Criteria Decision Making techniques for the selection of the best alliance candidate among the alternatives. In additon, an enterprise portal structure is configured for the alliance portfolio. To examine the efficiency of the proposed process, an application study is conducted in one of the leading companies in Turkey's Textiles Sector. Key Words : Alliance Management, Process Management (Design), Failure Mode Effect Analysis (FMEA), Balanced Score Card (BSC), multi criteria decision making (MCDM),AHP