Rekreasyon alanlarında kullanılan pop - up tipi yağmurlama başlıklarının su dağılım özelliklerinin karşılaştırılması
The comparison of water distribution patterns of pop-up style sprinklers used in landscape irrigation
  1. Tez No: 360737
  2. Yazar: FERHAN BALCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDÜLHALİM ORTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Eş su dağılım düzeyi, tertip biçimi, tekil başlık deneme yöntemi, CU (Christiansen eş su dağılım katsayısı), DU ( su dağılım yeknesaklık katsayısı) 2014, 56 sayfa, Water distribution uniformity, sprinkler design, single head test method, CU (Christiansen's uniformity coefficient), DU (distribution uniformity coefficient) 2014, 56 pages
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi REKREASYON ALANLARINDA KULLANILAN POP - UP TİPİ YAĞMURLAMA BAŞLIKLARININ SU DAĞILIM ÖZELLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Ferhan BALCI Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyosistem Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. A. Halim ORTA Bu çalışmada, rekreasyon alanlarında kullanılan dört farklı pop-up tipi (çarpmalı, dişli rotor, mp rotator ve sprey) yağmurlama başlığının üç farklı meme (küçük, ortanca, büyük) ve üç farklı işletme basıncında (düşük, optimum, yüksek) su dağılım desenleri belirlenmiştir. Aynı ölçümler farklı rüzgâr hızı aralıkları için de (0-2,0, 2,1-3,0, 3,1-4,0 ve 4,1-5,0 m/s) her bir başlığın sadece bir memesi kullanılarak optimum işletme basıncı koşulunda yapılmıştır. Tüm ölçümler açık arazi koşullarında tekil başlık deneme yöntemiyle üç tekerrürlü olarak gerçekleştirilmiştir. Elde edilen su dağılım değerleri farklı tertip biçimleri ve aralıkları için işlenerek, Christiansen eş su dağılım katsayısı (CU) ve dağılım yeknesaklık katsayısı (DU) değerleri rüzgârsız ve rüzgârlı koşullarda hesaplanmıştır. Sonuçta, rüzgârsız koşullardaki CU değerleri çarpmalıda %65,1-91,7, dişli rotorda %63,2-91,3, mp rotatorda %66,3-86,5 ve spreyde %33,3-98,6; DU değerleri, yukarıda belirtilen başlıklar için sırasıyla %42,0-82,8, %47,1-86,7, %45,1-81,6, %0-97,3 arasında bulunmuştur. Rüzgârlı koşullarda ise bu değerler önemli düzeyde düşüş göstermiştir. CU ve DU değerleri dikkate alındığında, başlıklar rüzgârsız koşullarda eş su dağılımlarına göre yüksekten düşüğe doğru dişli rotor, çarpmalı, mp rotator, sprey, rüzgârlı koşullarda ise dişli rotor, mp rotator, sprey, çarpmalı biçiminde sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc. Thesis THE COMPARISON OF WATER DISTRIBUTION PATTERNS OF POP-UP STYLE SPRINKLERS USED IN LANDSCAPE IRRIGATION Ferhan BALCI Namık Kemal University Graduate School of Natural and Applied Sciences Main Science Division of Biosystem Engineering Supervisor: Prof. Dr. A. Halim ORTA In this study, water distribution of 4 different sprinkler heads (impact, gear drive, mp rotator, spray), used in landscape areas were determined for three different nozzles (small, medium, large) and for three different pressures (minimum, optimum, maximum). In addition similar measurements were determined for different wind speeds (0-2,0, 2,1-3,0, 3,1-4,0 and 4,1-5,0 m/s) by taking into consideration only one nozzle for each head under optimum working pressure. All measurements were performed with according to single head test method three replicates in open field conditions. The Christiansen's uniformity coefficient (CU) and distribution uniformity coefficient (DU) values are calculated for different sprinkler designs in the windless and windy conditions. As a result, in windless conditions the CU values were found as 65,1-91,7% for impact, 63,2-91,3% for gear drive, 66,3-86,5% for mp rotator and 33,3-98,6% for spray; DU values were found as 42,0-82,8%, 47,1-86,7%, 45,1-81,6% and 0-97,3% for the above mentioned heads, respectively. These values were decreased significantly in windy conditions. When the CU and DU values have been considered together, heads have been ordered as gear drive, impact, mp rotator, spray from high to low under windless conditions and they have been ordered as gear drive, mp rotator, spray and impact under windy conditions.