Farklı deflokulantların yumuşak porselen döküm çamuru reolojisi üzerindeki etkileri
Effects of various dispersants on the rheogoly of soft porcelain casting slips
- Tez No: 360777
- Danışmanlar: PROF. DR. İSKENDER IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deflokulant, Sodyum Silikat, Tiksotropi, Yumuşak Porselen
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
FARKLI DEFLOKULANTLARIN YUMUŞAK PORSELEN DÖKÜM ÇAMURU REOLOJİSİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Selçuk ÖZKAN Seramik Mühendisliği Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 2014 Tez Danışmanı: Prof. Dr. İskender IŞIK ÖZET Yumuşak porselen döküm çamurunda işletmemizde sodyum silikat kullanılmakta olup, kullanılan killerin fiziksel ve kimyasal özelliklerine bağlı olarak aynı reçete için farklı oranlarda kullanılmaktadır. Buda her hazırlanan çamurda farklı reolojik davranışlara yol açmakta işletme çamur kriterlerinin sağlanmasını zorlaştırmaktadır. Yapılan çalışmada sodyum silikata alternatif olarak işletmemizde farklı çamur proseslerinde kullanılan sentetik polielektrolit (DOLAPIX SPC-7) ve polykarboksilik asit (DOLAPIX PC 67) deflokulantları kullanılarak döküm çamuru hazırlanmıştır. Çıkarılan akış eğrileri doğrultusunda % 0,2 – 0,4 ve 0,6 oranlarında deflokulant kullanılarak üç farklı çamur hazırlanmıştır. Hazırlanan çamurlar işletme kriterlerinde fiziksel ve kimyasal olarak test edilerek, yine işletme şartlarında döküm yapılmış ve mevcut sodyum silikatlı çamur ile karşılaştırılmıştır. Polykarboksilik asit (DOLAPIX PC 67) işletme şartlarında seçilen minimum oran olan %0,2 oranında olumlu sonuç vermiştir. Çıkarılan akış grafiğinde %0,1 ile çalışmada seçilen maximum oran olan %0,8 oranına kadar kararlı bir akış gösterdiği ve geniş bir çalışma aralığına sahip olduğu görülmüştür. Döküm aşamasında kalınlık almanın hızlı olmasından dolayı döküm zamanı kısaltılabileceği düşünülmektedir. Diğer taraftan kuruma ve pişirim esnasında gerilmelerden oluşabilecek çatlak ve deformasyon hatalarını azaltma açısından düşük çekme özelliği faydalı olacaktır. Döküm mamullerinde ağırlıklı el işçiliğine dayalı bir üretim söz konusu olduğundan göstermiş olduğu ham mukavemet ile kalıptan alma, rötuşlama, kurutma ve fırına yükleme aşamalarında zaiyatlarda azalma beklenmektedir. Sonuç olarak üç deflokulant için yapılan çalışmada polykarboksilik asit (DOLAPIX PC 67)'nin değerlendirelebilir olduğu fakat kullanılmakta olan sodyum silikat fiyatı (0,26 TL/kg) ile dolapıx PC-67 fiyatı (4,92 TL/kg) arasında işletme giderleri açısından büyük fark olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
EFFECTS OF VARIOUS DISPERSANTS ON THE RHEOGOLY OF SOFT PORCELAIN CASTING SLIPS Selçuk ÖZKAN Department of Ceramic Engineering, Master's Thesis, 2014 Thesis Supervisor: Prof. Dr. İskender IŞIK SUMMARY At GP company, the sodium silicate (Na2SiO3) is used as dispersant agent in soft porcelain casting slips. This dispersant has been used in different ratio for same recipe due to physical and chemical properties of utilized clays, causing the different rheological behaviour. In this study, the porcelain casting slips were prepared using the synthetic electrolyte (Dolapix SPC-7) and polycarboxylic acid (Dolapix PC 67). According to obtained flow curves, the dispersants were used in equal 0.2, 0.4 and 0.6 % of the dry weight of the slips. The prepared slips were physically and chemically tested under the company conditions and the obtained results were compared with existing slips with sodium silicate as electrolyte. Polycarboxylic acid in the ratio of 0.2 % yielded good results. It shows a stable flow between 0.1 - 0.8% and also, had wide working range. It is thought that the casting time can be decreased due to fast getting thickness during casting period. On the other hand, the low shrinkage properties of green body would be useful to reduce shaping defects (crack, deformation) which occur during drying and firing process. As a result of this, it is expected that the manufacturing losses are reduced in all fabrication periods. The obtained results among three different dispersants showed that the polycarboxylic acid can be utilized for casting slips. However, it was seen that there were a significant differences between prices of sodium silicate and Dolapix PC-67 in term of mass production expenses. Keywords : Deflocculant, Sodium silicate, Thixotropy, Soft porcelain casting slip.