Suda dağılmaya karşı duraylılık ındeksı deneyinde eşdeğer boyutlu küresel örneklerin saklanma koşullarının deney sonuçları üzerindeki etkilerinin araştırılması
Investigation of the effect of equivalent sized spherical samples of storage conditions on the slake durability index tests results
- Tez No: 360778
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER UYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Suda Dağılmaya Karşı Duraylılık İndeksi, SDI, Saklama Koşulları
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Suda Dağılmaya Karşı Duraylılık İndeksi (SDI) Testi genellikle kil içeren kayaların ıslanma ve kuruma çevrimi ile aşınmaya ve ayrılıp suda dağılmaya karşı direncini gösteren bir indeks değeri belirlemek amacıyla uygulanan bir testtir. Suda dağılmaya karşı duraylılık indeksi testinin sonuçlarını etkileyen birçok parametre vardır; Teste tabi tutulan kayaç örneklerinin veya parçalarının porozitesi, permeabilitesi, muhafazası, şekli ve sayısı, deneyde kullanılan sıvının özellikleri, test aletinin çevrim sayısı, elek açıklığı, dönme hızı ve deney sıvısının sıcaklığı, kimyasal özelliği ve suda dağılma davranışı bu parametreler arasında sayılabilir. Suda dağılmaya karşı duraylılık indeksi testi uygulanırken numunelerin saklanması ile ilgili bazı sorunlar yaşanmaktadır. Alınan numunelerin deneye tabi tutuluncaya kadar geçen sürede nem kaybı ve buna bağlı olarak yüzeysel çatlamalar meydana gelmekte ve bu numuneler deney için kullanılamamaktadır. Bu çalışmada, numuneler iklimlendirme dolabında bekletilerek koşullandırılmış şartlar altında saklanıp, numunelerin doğal yapısını (nem ve buna bağlı fiziksel özelliklerini ) koruyup korumadığı ve iklimlendirme dolabında bekletilmeden doğal yapısı korunan numunelerin deney sonuçları arasındaki farklar araştırılmıştır. Bu amaçla, Tunçbilek ve Seyitömer bölgelerinden alınan üç kaya blokları üzerinde çalışılmıştır. Bu çalışma kapsamında numunelerin fiziksel özellikleri değerlendirilmiş ve daha sonra da deneye tabi tutulmuştur. Elde edilen veriler iklimlendirme dolabında bekletilmeden kullanılan numunelerin deney sonuçlarıyla kıyaslanarak sonuca ulaşılmıştır. Yapılan bu çalışma sonucunda, iklimlendirme dolabında bekletilen numunelerle bekletilmeyen numunelerin deney sonuçları arasında deney sonuçlarını etkileyecek önemli bir fark olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Slake Durability Index (SDI) test usually containing clay rocks wetting and drying cycles with the wear and leave the water dispersion resistance to an index showing the value applied to determine is a test. Slake Durability index has many parameters that affect the results of the test; Tested are rock samples or parts porosity, permeability, storage, shape and number used in the test fluid characteristics of the test instrument cycle counts, sieve opening, rotation speeds and test fluid temperature, chemical property water-dispensing behavior between these parameters can be considered. Slake Durability index test applied some problems with the storage of the samples are experienced. Tested the samples taken during the period until the disease and consequent loss of moisture in surface cracking occurs and for the test sample can not be used. In this study, samples conditioning cabinet waiting conditioned circumstances hiding sample natural structure (moisture and associated physical properties) could protect and air conditioning cabinet without waiting natural structure protected Testing of samples difference between the results have been studied. For this purpose, the region received from Tunçbilek and Seyitömer were studied on three rock blocks. This study evaluated the physical properties of the samples and then subjected to experiments. The data obtained was used without air conditioning cabinet stand the test results in comparison with the results of the samples has been reached. As a result of these studies, with the samples kept in air-conditioning cabinets not stand the test results of the samples was concluded that there is no difference. Keywords : Slake Durability Index, SDI, Storage Conditions.