Çeşme (İzmir) yöresi tüflerinin mühendislik özellikleri
Engineering properties of tuffs in Çeşme (İzmir)
- Tez No: 202608
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. YALÇIN KOCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ayrısma derecesi, Çesme, Fraktal boyutu, Suda dagılmaya karsıduraylılık, Tüf, Çesme, Fractal dimension, Slake durability, Tuff, Weathering grade
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Jeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Tüfler, Türkiye'nin batısında Çesme ve zmir çevresinde genis yayılım sunar. Tüflergenellikle pümeks dokusuna sahiptir. Çesme yöresinde ve Ege Bölgesi'nin farklı yerlerindemevcut ana mühendislik yapıları tüfler üzerinde yer almaktadır. Tüfler genellikle dayanımaçısından sert zemin-zayıf kaya sınırındadır. Ayrıca, yüzeysel kosullarda atmosferik etkilerlede dagılabilmektedirler. Bu açıdan tüfler, ayrısmıs ve bosluklu yapıya sahip olup mühendislikuygulamalarında sorunlu malzemeler olmuslardır. Gözlemsel olarak ayrısma derecesitayinlerinin uygulanabilirligini kontrol etmek için; ayrısma derecesi belirlenmis örneklerüzerinde sonradan asagıda takip edilen arastırmalar yapılmıstır.a) Kaya örneklerinin petrografik incelemesi yapılmıs, farklı ayrısma derecelerindekitüflerin mineral bilesim tabloları hazırlanmıs ve ayrısmanın bir sonucu olarak gelismis ikincilmineraller belirlenmistir.b) Ana elementler ve oksitlerin yüzde oranları kimyasal analizler ve x-ray çalısmaları ilebelirlenmistir.c) Farklı ayrısma derecesindeki tüflerin fiziko-mekanik özellikleri ve P-dalga hızlarıbelirlenmistir.d) Ayrısmaya karsı tüflerin direnci hakkında bilgi almak için degisik ayrısma derecesindekitüfler üzerinde ?Suda Dagılmaya Karsı Duraylılık ndeksi Deneyleri? yapılmıstır. Digertaraftan, suda dagılmaya karsı duraylılık indeksi deney sonuçları tüflerin ayrısabilirligini vesudaki asınmaya karsı dayanıklılıgını belirlemek için kullanılmıstır. Suda dagılmaya karsıduraylılık indeksi deneyi öncesinde ve sonrasında degisik ayrısma derecelerindeki tüfparçalarının sekillerindeki degisimler ?Fraktal Boyutu Yöntemi? ile arastırılmıstır. Böylece,gözlemsel olarak ayrısma derecesi belirlenmis tüflerin, farklı yöntemler kullanılarak butanımlamalarının dogruluk derecesi onaylanmaya çalısılmıstır. Ayrıca, farklı ayrısmaderecesine sahip tüflerin suda dagılmaya karsı duraylılık indeksi deneyi sonuçları, fraktalboyutu degerleri ve diger fiziksel ve mekanik özellikleri birbirleriyle denestirilmistir.
Özet (Çeviri)
Tuffs occur widely around Çesme town and zmir city in western Turkey. Tuffs havegenerally the pumice texture. Major engineering structures are being built in around theÇesme town and different places in Aegean region, which are partially on tuffs. Tuffs withrespect to the strength are being generally in the limit between weak rock and hard soil.Additionally, tuffs slake on exposure to the atmosphere. When tuffs the weathered andloosened they formed problems some in many respects of engineering practice. Weatheringgrades of tuffs have been established macroscobicy and the following further investigationshave been carried out on the weathering grade determined samples to check the applicabilityof observational weathering grade determinations in this study.a) Petrographic study of the rock samples were carried out and modal analysis tables wereprepared for each weathering grade and the secondary minerals developed as a results of theweathering have also been noted.b) Main element and oxides ratio?s for each weathering grade were determined from thechemical analysis and x-ray difractograms.c) Physico-mechanical properties and P-wave velocities of tuffs with different weatheringgrades were determined.d) Slake durability tests were applied on the tuffs with different weathering grades to givean information about the resistance of the tuff to weathering. On the otherhands, slakedurability test results were used to determine their weatherability and durability. The shape ofthe particles before and after the slaking test was investigated by the fractal dimensionmethod. Thus, the weathering grades of the tuffs established by observations were tried to beproved by different methods in this thesis. Additionally, slake durability test results, fractaldimension values and other physical and mechanical properties of the tuffs with the differentweathering grades were correlated with each another.