Çift eğrilikli betonarme kolonların komşu iki yüzünden onarımı ve güçlendirilmesi
  1. Tez No: 36086
  2. Yazar: M.NİHAT BABALIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSNÜ CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Onaran, Güçlendirme, Deprem yükleri, Kısmi Mantolama
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
n ÇİFT E?RİLİKLİ BETONARME KOLONLARIN KOMŞU İKİ YÜZÜNDEN ONARIMI VE GÜÇLENDİRİLMESİ (Yüksek Lisans Tezi) M. Nihat BABALIO?LU GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Aralık 1995 ÖZ Betonarme yapılarda kolonların onarım veya güçlendirilmesi amacıyla kullanılan en yaygın yöntem MANTOLAMA tekniğidir. Bu yöntemde onarım veya güçlendirme gerektiren kolonların kesiti büyütülür ve yeni donatı eklenir, bir başka deyişle kolon çevresinde yeni bir kolon oluşturulur. En ideal durum mantonun kolonu dört yandan sarması olmakla birlikte, mimari nedenlerle bir çok uygulamada onarılacak/güçlendirilecek kolonun bir veya iki yüzünün komşu binalarla çakışmasıdan dolayı, yalnızca bir, iki veya üç yüzünde uygulanması zorunluluğu ile karşılaşılır. Bu çalışmada kısmi manto ile onarılmış ya da güçlendirilmiş kolonların davranış ve dayanımım araştırmak amacıyla, komşu iki yüzünden mantolanmış kolon örnekleri, mekanik kenetlenme yöntemi ile deprem yükleri altında incelenmiştir. Deney sonuçlan mantolanmış kolonların dayanım ve dayanım azalması, enerji tüketimi, rijitlik değişimi ve süneklik üzerindeki etkilerini, ortaya koyacak şekilde değerlendirilmiştir. Değerlendirmeler sonucunda, mekanik kenetlenme yöntemiyle komşu iki yüzünden mantolanmış kolonların oldukça başarılı davranış ve dayanım sergilediği görülmüştür. Bilim kodu :6240302
Özet (Çeviri)
m REPAIR AND STRENGTHENING (ON TWO ADJACENT SIDES) OF REINFORCED CONRETE COLUMNS IN DOUBLE CURVATURE (M.Sc. Thesis) M. Nihat BABALIO?LU GAZİ UNIVERSITY INSTITUTE OF SCBENCE AND TECHNOLOGY December, 1995 ABSTRACT The most commonly used tehnique for repair or strengthening of reinforced concrete columns is JACKETING. In this method, the cross- section of the existing column that needs repair or strengthening is enlarged and new longtirudinal bars and transverse ties are added, in other words, a new column is introduced. Even though the most desired method is to jacket the column on four sides, due to architectual limitations jacketing on one, two or three sides may become unavoidable. The aim of this study was to investigate the behaviour and strength of columns repaired or strengthened by partial jacketing. For this purpose, the behaviour of columns jacketed using the mechanical anchorage method on two adjacent sides of the cross- section were investigated under reversed cyclic load. Test results were evaluated considering strength, degradation, duclility, energy dissipation and stiffness degradation. The behaviour and strength of the tested columns were observed to be rather satisfactory. Sceiencecode :6240302 Key words : Repair, Strengthening, Seismic Loading, Partial Jacketing Page number : 92 Adviser : Assoc. Prof. Dr. Hüsnü CAN