Metoksifenil piperazin halkası içeren bazı norfloksazin türevlerinin sentezi ve antimikrobiyal aktivitelerinin incelenmesi
Synthesis of some norfloxacin derivates containing methoxyphenyl pperazine ring and investigation of their antimicrobial activities
  1. Tez No: 360891
  2. Yazar: ARİF MERMER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESLİHAN DEMİRBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: 4-(2-Metoksifenil)piperazin, 4H-1, 4-triazol, 4-oksadiazol, norfloksazin, Mannich reaksiyonu, antimikrobiyal aktivite, 4-(2-Methoxyphenyl)piperazine, 4H-1, 4-triazole, 4-oxadiazole, norfloxacin, Mannich reaction, antimicrobial activity
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
2-[4-(2-Metoksifenil)piperazin-1-il]asetohidrazid bileşiği (71), 4-(2-metoksifenil)piperazin'in sırasıyla etil bromoasetat ve hidrazin hidrat ile etkileştirilmesinden elde edilmiştir. Bunun da sırasıyla fenilizotiyosyanat, etilizotiyosyanat ve benzilizosyanat ile reaksiyonundan karşılık gelen karbo(tiyo)amid türevleri olan, sırasıyla, {[4-(2-metoksifenil)piperazin-1-il]asetil}-N-fenilhidrazinkarbotiyoamid (72), N-etil-2-{[4-(2-metoksifenil)piperazin-1-il]asetil}hidrazinkarbotioamid (73) ve N-benzil-2-{[4-(2-metoksifenil)piperazin-1-il]asetil}hidrazin karboksamid (74) bileşikleri elde edilmiştir. 71 Nolu hidrazidin ayrıca bazik ortamda karbondisülfür ile reaksiyonu da karşılık gelen 1,3,4-oksadiazol türevi olan {[4-(2-metoksifenil)piperazin-1-il]metil}-1,3,4-oksadiazol-2-tiol (78) bileşiğinin oluşumu ile sonuçlanmıştır. 72-74 nolu karbo(tiyo)amid türevlerinin bazik muamelesi ise, yan zincirin molekül içi hakla kapanması ile sonuçlanmış ve sırasıyla, 5-{[4-(2-metoksifenil)piperazin-1-il]metil}-4-fenil-4H-1,2,4-triazol-3-tiol (75), 5-{[4-(2-metoksifenil)piperazin-1-il]metil}-4-etil-4H-1,2,4-triazol-3-tiol (76) ve 4-benzil-5-{[4-(2-metoksifenil)piperazin-1-il]metil}-2,4-dihidro-3H-1,2,4-triazol-3-on (77) bileşiklerini vermiştir. 75, 76 Ve 78 nolu bileşiklerin formaldehit varlığında norfloksazin muamelesi, karşılık gelen Mannich bazlarının (79-81) oluşumuna yol açmıştır. Elde edilen bileşiklerin yapıları spektroskopik yöntemler kullanılarak aydınlatılmış, antimikrobiyal özellikleri, Prof. Dr. Şengül Alpay Karaoğlu (Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Biyoloji Bölümü) tarafından incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
2-[4-(2-Methoxyphenyl)piperazine-1-yl]acetohydrazide (71) was obtained from the reaction of 4-(2-methoxyphenyl)piperazine ethyl bromoacetate and hydrazine hydrate, respectively. The treatment of compound 71 with phenylisothiocyanate, ethylisothiocyanate and benzylisothiocyanate produced the corresponding carbo(thio)amides, {[4-(2-methoxyphenyl)piperazine-1-yl]acetyl}-N-phenylhydrazinecarbothioamide (72), N-ethyl-2-{[4-(2-methoxyphenyl)piperazine-1-yl]acetyl}hydrazinecarbothioamide (73) and N-benzyl-2-{[4-(2-methoxyphenyl)piperazine-1-yl]acetyl}hydrazinecarboxamide (74), respectively. Moreover, the reaction of hydrazide, 71 with carbondisulfide in basic media gave {[4-(2-methoxyphenyl)piperazine-1-yl]methyl}-1,3,4-oxadiazol-2-thiol (78). The basic treatment of carbothioamides (72-74) resulted in the intramolecular cyclisation of side chain and produced 5-{[4-(2-methoxyphenyl)piperazine-1-yl]methyl}-4-phenyl-4H-1,2,4-triazol-3-thiol (75), 5-{[4-(2-metoksifenil)piperazin-1-il]metil}-4-etil-4H-1,2,4-triazol-3-tiol (76) ve 4-benzyl-5-{[4-(2-methoxyphenyl)piperazine-1-yl]methyl}-2,4-dihydro-3H-1,2,4-triazol-3-one (77) compounds. The synthesis of Mannich basis (79-81) was performed from the reaction of compounds 75, 76 and 78 with norfloxacin in the presence of formaldehyde. The structures of the newly synthesized compounds were confirmed on the basis of spectroscopic techniques. Antimicrobial activities of these compounds were investigated by Prof. Dr. Şengül Alpay Karaoğlu (Recep Tayyip Erdoğan University, Department of Biology).