Molecular characterization of walnut (Juglans regia L.) population using aflp markers
Ceviz (Juglans regia L.) populasyonunun aflp markörleri kullanılarak moleküler karakterizasyonu
  1. Tez No: 360961
  2. Yazar: RAWNAQ HUSSEİN RASHAD ALMOHAMMED
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL BÖLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Walnut, (Juglans regia L.), population, genetic diversity, AFLP, molecular marker
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Ceviz, yüksek kalitede kereste üretiminin yanı sıra bahçecilikte en çok geliştirilen ve üretimi için yaygın olarak kültüre alınan bir türdür. Bu çalışmanın temel amacı AFLP markörlerini kullanarak Duhok şehrinde bulunan ceviz populasyonları arasındaki genetik yakınlığı belirlemek, bireyler ve populasyonlar arasındaki DNA polimorfizmini ortaya çıkarmaktır. Bu çalışmada, Kuzey Irak'da Duhok'un 4 kasabasından toplanan J. regia'ya ait toplam 20 genotip kullanılmıştır. AFLP markör verileri, çalışılan populasyonlar arasındaki genetik ve taksonomik yakınlığı tahmin etmek için kullanılmıştır. On AFLP primer kombinasyonu moleküler seviyedeki genetik çeşitliliği değerlendirmek için analiz edilmiştir. AFLP–PCR fragman analizi ABI PRISM 3100 genetik analiz cihazı (Applied Biosystems) kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Populasyondaki genetik benzerlik 0.055-0.766 arasında ve polimorfizm oranı ise % 96.62 olarak bulunmuştur. Dendograma dayalı veri sonuçları, Kuzo ve Akre populasyonunun birbirine yakın ve bir küme oluştururken, Behode populasyonunun başka bir küme oluşturduğunu ve genotiplerin birbirine yakın olduğunu göstermiştir. Sharanashe populasyonu ise birbirine yakın ayrık kümelerden oluşan bir grup olarak görülmüştür. Buradan elde edilen sonuçlar, moleküler markörlerin taksonomik çalışmalarda kullanımının faydasını ve gücünü göstermiştir. AFLP markörleri yüksek seviyedeki hassasiyetleri ile beraber karşılaştırılabilir seviyelerdeki moleküler çeşitliliği tespit edebilmektedir. Test edilen populasyonlardaki kümelenme büyük ölçüde genetik temelli ve coğrafi konuma dayalı bulunmuştur. Bu çalışmadan elde edilen genetik yapı bilgisi, ceviz ağaçlarının korunması ve kültrü için kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
The walnut is the most horticulturally developed and widely cultivated species for nut production and as well as high quality timber. The main objective of the present study is to determine the genetic relationship between the walnut populations in Duhok province using AFLP markers and to reveal DNA polymorphism among populations and between individuals. In this study, a total of 20 genotype of J. regia population were collected from four villages from Duhok province in north Iraq. The AFLP markers data were used to estimate genetic and taxonomic relationships among studied populations. Ten AFLP primer combinations were analyzed to evaluate the genetic variation at molecular level. The AFLP-PCR fragment analysis was performed using ABI PRISM 3100 genetic analyzer (Applied Biosystems). In the population, the genetic similarity ranged from 0.055 to 0.766, with the polymorphism rate of 99.62%. The analysis results based on dendrogram data displayed that the population Kuzo and Akre were formed in one cluster and close to each other while Bedohe population was formed in another cluster and the genotypes close to each other. Sharanashe population appeared in one group in a separated cluster and closed to each other. The results obtained here demonstrated the usefulness and power of using molecular markers in taxonomic studies of walnut population. AFLP markers were able to detect the molecular diversity at comparable levels, yet with high level of accuracy. Clustering of the tested populations was largely based on genetic background that is assumed to be due to geographic separation. The genetic structure information obtained in this study might be essentially for conservation and management of walnut tree.