Trakya bölgesi'nde bulunan Viola L.türleri üzerinde morfolojik, anatomik ve palinolojik araştırmalar
The morphological, anatomical and palynological investigations on Viola L. (Violaceae) in European part of Turkey
- Tez No: 361022
- Danışmanlar: PROF. DR. FERUZAN DANE, YRD. DOÇ. NURAN EKİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Viola L, Violaceae, Anatomi, Morfoloji, Palinoloji, Viola L, Violaceae, Anatomy, Morphology, Palynology
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada, Violaceae familyasından Viola L. cinsine ait Viola odorata L., Viola kitaibeliana Roem. & Schultes, Viola tricolor L., Viola arvensis Murray taksonları morfolojik, anatomik ve palinolojik özellikleri yönünden karşılaştırılmıştır. incelenen örnekler 2012-2013 yılları arasında Trakya Bölgesi‟den toplanmıştır. Toplanan örnekler herbaryum ve fiksasyon materyalleri şeklinde saklanmıştır. Morfolojik çalışmalarda taksonların teşhisi ve morfolojik incelemeler herbaryum materyallerinden yapılmıştır. Taksonların gövde, kök, yaprak, çiçek ve meyvelerinin morfolojik karakterleri incelenmiş olup bu morfolojik özellikler fotoğraflarla desteklenerek verilmiştir. Anatomik incelemeler fikse edilmiş materyallerden yapılmıştır. Bu çalışmalarda gövde ve kök enine kesitleri, yaprak enine ve yüzeysel (üst) kesitleri incelenmiş mikrofotoğrafları ile birlikte verilmiştir. Yapraklar amfistomatik ve bifasiyeldir. Ayrıca yaprak yüzeysel kesitlerine bakıldığında epidermis hücre şekillerinde de farklılıklar olduğu gözlenmiştir. Stomalar anomositiktir. Bütün türlerde kristal varlığı tespit edilmiĢtir. Kristallerin hangi kısımlarda olduğu gösterilmiştir. II Araştırmanın palinoloji bölümünde, Wodehouse metodu ile daimi hale getirilen polen preparatları ıĢık mikroskobunda incelenmiştir. Polen tipleri Viola odorata L. için trikolporat, diğer türler için stefanokolporat, tüm türleri için polen Ģekilleri sferoidal, polen ornamentasyonları scabrate‟dir. incelenen türlerde bulunan sonuçlar morfolojik, anatomik ve palinolojik olarak Türkiye‟deki türleri için ilk defa gösterilmiştir. 2014, 75 sayfa
Özet (Çeviri)
In this study, Viola odorata L., Viola kitaibeliana Roem. & Schultes ve Viola tricolor L., Viola arvensis Murray belonging to genus Viola L. of family Violaceae were compared by their morphological, anatomical and palynological features. The examined samples taxa were collected from European part of Turkey in 2012-2013. The collected plants are protected as herbarium and stock materials. In the morphological studies, identifications of the taxa and the morphological investigations were determined from herbarium materials. In this study, morphological charecteristics of the stem, root, leaf, flower and fruit were exammed and morphological features have been displayed in pictures. In the present study, the anatomical investigations at stock materials were also determined. In the anatomical section, the transverse sections from stem, root, leaf, along with the surface views from the leaf (the upper and the lower) were examined and presented with their microphotographes. The leaves were found out to be bifacial with stomata cells that are anomocytic. Besides, in the anatomical section, the existence of crystal way determined. All species were detected in the presence of crystal. In which parts of the crystals was shown to be. In the palynological section, the pollen grain preparates which became permanent with Wodehouse method were examined in light photomicroscope. The pollen types for Viola odorata L. tricolporat and for other species stefanokolporat, all the pollen shapes are spheroidal, the pollen the ornamentations are scabrate.IV The results found in the species investigated morphological, anatomical and palynological species in Turkey as has been shown for the first time. 2014, 75 pages