Afyonkarahisar şehir gelişimi simülasyonu
Urban growth si̇mulation of Afyonkarahi̇sar
  1. Tez No: 361111
  2. Yazar: MUSTAFA MUTLU UYSAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Modelleme, SLEUTH Model, Simülasyon, Uzaktan Algılama 2014, IX + 56 sayfa, Urban Modelling, SLEUTH Model, Simulation, Remote Sensing 2014, IX + 56 pages
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Dünya nüfusunun hızla artması ve doğal kaynaklar üzerinde yanlış arazi kullanım uygulamaları küresel bir sorun haline gelmiştir. Ülkelerin ekonomik gelişmelerinin temeli doğal kaynaklarının kullanımı ile doğrudan ilgilidir. Ayrıca doğal kaynaklar dinamik (değişken) özelliktedirler ve bu yüzden sürekli izlenilmeleri gerekmektedir. Geçmişe dönük verilerle yapılan analizlerin yanı sıra kentlerin gelecekteki büyümelerini çevresel şartlara göre yönlendirebilmek ve kontrol altına alabilmek yararlı olacaktır. Bu çalışmada piksel tabanlı bir kent büyüme modeli olan SLEUTH kullanılmıştır. Bu çalışmanın ana amacı; hücresel bir otomasyon modeli olan SLEUTH modeli ile Afyonkarahisar kent büyümesi değişiminin 2030 yılına kadarki simülasyonunun gerçekleştirilmesidir. Bu amaçla iki farklı büyüme senaryosu geliştirilmiştir: (1) Mevcut büyüme senaryosu, çevresel öneme sahip alanlarda yüksek koruma öngörmezken; (2) kontrollü büyüme senaryosu ile tarım, orman, mera vb. alanlar yüksek koruma altına alınmaktadır. Çalışmanın sonucu olarak, mevcut büyüme senaryosu ile kent gelişimi 2011'den 2030'a kadar 3115 hektar artacağı, bu artış ile Mera alanlarının 2300 ha'nın yok olacağı görülmektedir. Kontrollü büyüme senaryosu ile 2000 ha doğal alanın kentleşmeden korunabileceği, şehrin sosyal ve ekonomik olarak öneme sahip doğal kaynaklar üzerinde yanlış arazi kullanımlarının önüne geçilebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Rapid growth in world population and incorrect land-use practices on natural resources has become a global problem. The basis of countries' economic development is directly related to the use of natural resources. In addition, natural resources have dynamic (variable) properties; therefore, they should constantly be monitored. Remote sensing has been an essential tool for the analysis of land management, environmental modeling, variable analysis, etc. In addition to retrospective data analysis of cities, to be able to direct future growth based on environmental conditions and to bring under control will be useful without a doubt. Therefore, a pixel-based urban growth model, SLEUTH, has been used in this study. The main objective of this study shows the simulation of the change in urban growth of Afyonkarahisar until 2030 with SLEUTH model, a cellular automation model. For this purpose, two different growth scenarios have been developed: (1) The current growth does not provide for high conservation in areas which are environmentally significant, (2) whereas areas like Agriculture, Forestry, Rangeland are put under protection with controlled growth. As a result of the study, with the current growth scenario, urban development from 2011 to 2030 will increase by 3115 hectares, and it is seen that 2300 hectares of pasture areas will be destroyed with this increase. It is found that 2000 ha of natural areas can be protected from urbanization and the wrong land use of the city's natural resources having social and economic importance can be avoided with the controlled growth scenario.