Afyonkarahisar merkezdeki işyerlerinde radon konsantrasyonu ve yıllık etkin doz oranlarının belirlenmesi
Radon concentration and determination of annual dose rates in workplaces in Afyonkarahi̇sar center
  1. Tez No: 361114
  2. Yazar: MERVE ÖZÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ALİ YALIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kapalı ortam radon konsantrasyonu, İş yeri, Cr-39 nükleer iz detektörü, Yıllık etkin doz eşdeğeri, Meteorolojik parametreler, Radon concentration in dwellings, Work place, Cr-39 nuclear track detector, Annual effective dose equivalent, Meteorological parameters
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bina içindeki doğal radyoaktivitenin başlıca sorumlusu radondur. Radon konsantrasyonu yüksek olan ortamlardaki havanın solunması ile akciğerde kanser oluşumu ilişkilendirilmektedir. Bu çalışmada, Afyonkarahisar'da örneklem yoluyla seçilen işyerlerinde, bina içi radon konsantrasyonları CR-39 nükleer iz kazıma detektörleri kullanılarak belirlenmiştir. Çalışma, alanın tektonik yapısıyla kayaçların petrografik özellikleri değerlendirilerek ayrılan 4 bölgede, 29 farklı işyerinde üçer aylık periyotlarla dört defa tekrarlanmıştır. Ölçümlerde, 13 Bq/m^3 ile 1932 Bq/m^3 arasında değişen değerler elde edilmiş ve yıllık ortalama radon aktivite konsantrasyonu 159 Bq/m^3 ve radondan maruz kalınan yıllık etkin doz eşdeğeri 2,1 mSv/y olarak hesaplanmıştır. Radon aktivite konsantrasyonu verileri kullanılarak, hem işyerlerinin ölçüm dönemlerindeki ortalama radon aktivite konsantrasyonu hem de dört bölgenin ortalama radon aktivite konsantrasyonları ayrı ayrı hesaplanmış ve ölçüm dönemlerindeki ortalama radon aktivite konsantrasyonu değişimleri ile ilgili döneme ait meteorolojik veriler karşılaştırılmıştır. 2014, xi + 75 sayfa
Özet (Çeviri)
The main source of the radioactivity in the buildings is radon. In the areas with high level radon, the respiration of radon and radon products is being associated with cancer formation in lungs. In this study, in some workplaces in Afyonkarahisar, interior radon concentrations have been determined by using CR-39 nuclear track detectors. Study has been repeated for four times with three months periods in 29 different workplaces located in 4 regions selected by assessment of the tectonic structure of the areas and petrographic features of rocks. Values ranged changing between 13 Bq/m^3 and 1932 Bq/m^3 were acquired and the annual average of radon activity was separately calculated as 159 Bq/m^3 and yearly effective dose they were exposed as 2,1 mSv/y. By using the data acquired, both the average radon activity concentration changes in the measurement periods and also meteorological data of the related periods were compared. 2014, xi + 75 pages