Karboksilik asitlerden ester sentezi ve sentezlenen maddelerin ınfrared, ultraviyole ve nmr spektroskopileri yardımı ile özelliklerinin deneysel ve teorik olarak incelenmesi
Synthesis of ester from carboxylic acids and investigation of their experimental and theoretical properties by using infrared, uv and nmr spectroscopy
- Tez No: 361115
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ENGİNAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Gaussian-03W, NMR, Hartree-Fock, DFT, Gaussian-03W, NMR, Hartree-Fock, DFT
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Yapılan bu çalışmada, 2-amino-5-bromo benzoil klorid, 4-etilfenil 2-amino-5-bromo benzoat, 3-amino-2-pirazin karboksil klorid, 4-etilfenil 3-amino-2-pirazin karboksilat, piridin-2-karbonil klorid ve 4-etilfenil piridin-2-karboksilat bileşikleri sentezlendi. Sentezi yapılan bileşiklerin karakterizasyonunda UV, IR ve NMR spektkroskopisi kullanıldı. Ayrıca bu bileşikler Gaussian 03W paket programında Hartre-Fock (HF) ve DFT/B3LYP fonksiyonellerinin 6-31 G(d,p) temel seti ile geometrik optimizasyonu yapılarak, yapısal parametreleri, infrared titreşim frekans değerleri ve NMR kimyasal kaymaları teorik olarak elde edildi. Teorik olarak elde edilen değerlerle deneysel olarak elde edilen değerler karşılaştırıldı. Titreşim frekanslarından elde edilen sonuçlara göre, DFT metodu HF metoduna göre IR deneysel sonuçlara daha yakın çıkarken, kimyasal kayma değerlerine göre ise HF metodu DFT metoduna göre deneysel NMR kimyasal kayma değerlerine daha yakın çıkmıştır. 2014, xiv + 81 Sayfa
Özet (Çeviri)
In this study, 2-amino-5-bromobenzoyl chloride, 4-ethylphenyl-2-amino-5-bromo benzoate, 3-amino-2-pyrazine carboxylic chloride, 4-ethylphenyl-3-amino-2-pyrazine carboxylate, pyridin-2-carbonyl chloride and 4-ethyl phenyl pyridin-2-carboxylate were synthesized. Characterizations of synthesized substances were made by UV, IR and NMR spectroscopy. Also, geometrical optimization of synthesized substances, chemical shift values of NMR, vibrational frequencies value of IR, structural parameters were calculated theoretically by using HF and DFT/ B3LYP functional and 6-31 G(d,p) basis sets of Gaussian 03W. Ttheoretically obtained values were compared with the experimental values. According to obtaining results from the vibration frequency in the IR, the DFT method' results is closer to the experimental results than HF method, while the chemical shift values in the NMR, HF values came closer to experimental chemical values than DFT method. 2014, xiv + 81 Pages