Prostatik asiner adenokarsinomda ve normal prostat dokusunda androjen reseptörü, c-erbB2 VE CD117'nin ekspresyon sıklığı ve klinik önemi
The expression frequency of androgen receptor, c-erbB2 and CD117 in acinar adenocarcinoma of prostate and normal prostate tissue and it's clinical importance
- Tez No: 361227
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Prostatik asiner adenokarsinom, CD117, c-erbB2, Androjen Reseptörü, İmmünohistokimya, Acinar adenocarcinoma of prostate, c-erbB2, CD117, Androgen Receptor, Immunohistochemistry
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
PROSTATİK ASİNER ADENOKARSİNOMDA VE NORMAL PROSTAT DOKUSUNDA ANDROJEN RESEPTÖRÜ, c-erbB2 VE CD117'NİN EKSPRESYON SIKLIĞI VE KLİNİK ÖNEMİ Amaç: c-erbB2 ve CD117'nin, benign prostat dokusu ile preoperatif androjen baskılayıcı tedavi almamış, düşük, orta ve yüksek riskli prostatik asiner adenokarsinomlarda ve metastatik prostatik adenokarsinomda ekspresyon sıklığını araştırmak, tümörün değişik aşamalarında androjen reseptör ekspresyon sıklığını cerbB2 ve CD117'nin ekspresyon sıklığı ile karşılaştırmaktır Gereç ve yöntem: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı'nda 2005-2013 yılları arasında benign prostat dokusu tanısı alan 20 olgu ve prostatik asiner adenokarsinom tanısı alan 80 olguya ait hematoksilen-eozin kesitleri yeniden değerlendirildi. Prostatik adenokarsinom olguları 20'şerli gruplar halinde düşük riskli, orta riskli, yüksek riskli (D'Amico risk sınıflamasına göre) ve metastatik olarak gruplandırıldı. Tüm gruplarda androjen reseptörü, c-erbB2 ve CD117 ile immünohistokimyasal çalışma yapıldı. Bulgular: Benign prostat dokusunda c-erbB2 ve CD117 ile boyanma mevcut değildi. Prostatik adenokarsinom olgularında c-erbB2 ile 15/80 (%18,75), CD117 ile 32/80 (%40,0) olguda pozitif boyanma mevcuttu. Her iki belirleyici ile de en fazla boyanma metastatik grupta olup c-erbB2 ile %35 (7/20, p=0,010 (tüm çalışma gruplarında)) ve CD117 ile %65 ( 13/20, p= 0,0004 (tüm çalışma gruplarında)) boyanma vardı. Androjen reseptör (AR) immünohistokimyasal boyaması prostatik adenokarsinom gruplarında her aşamada değişken derecelerde mevcuttu. AR ile kuvvetli pozitiflik en fazla metastatik gruptaydı ( n:17/20, p: 0,010). Gruplar arasındaki AR boyanma sıklığı c-erbB2 ve CD117 ile benzerdi. Sonuçlar: Preoperatif androjen baskılayıcı tedavi almamış prostatik adenokarsinom olgularında c-erbB2, CD117 ve AR ekspresyonu metastatik gruptaki hastalarda anlamlı düzeyde artmaktadır. Bu da göstermektedir ki artmış c-erbB2, CD117 ve AR ekspresyonu daha yüksek bir malignensi derecesi ilişkilidir ve tedavi planlamasında c- VI erbB2 ve CD117'yi hedef alan terapötik ajanlar anti-androjenik tedaviye kombine edilebilir.
Özet (Çeviri)
THE EXPRESSION FREQUENCY OF ANDROGEN RECEPTOR, c-erbB2 AND CD117 IN ACINAR ADENOCARCINOMA OF PROSTATE AND NORMAL PROSTATE TISSUE AND IT'S CLINICAL IMPORTANCE Aim: To investigate the expression of c-erbB2 and CD117 in normal prostate tissue as well as with low, moderate and high risk acinar adenocarcinoma of prostate with no androgen-suppression therapy, and, metastatic adenocarcinoma of prostate; to compare to the expression of androgen receptor with c-erbB2 and CD117. Material and methods: Hematoxylene-eosine sections of 80 patients diagnosed as acinar adenocarcinoma of prostate and 20 patients diagnosed as benign prostate tissue between 2005-2013 years were re-evaluated. Prostatic adenocarcinoma cases were reclassified as low, moderate and high risk (according to D'Amico risk classification) and metastatic ones, into groups with 20 specimens. Immunohistochemistry studies with androgen receptor (AR), c-erbB2 and CD117 were performed in all groups. Findings: There was no staining with c-erbB2 and CD117in benign prostate tissues. 15/80 (18,75%) and 32/80 (40%) of the prostatic adenocarcinomas stained positively with c-erbB2 and CD117 respectively. For both markers, the highest proportion of positive staining was found in the metastatic carcinoma groups (c-erbB2, 35%, 7/20, p=0,010 for all study groups; CD117, 65%, 13/20, p=0,00004 for all study groups). All groups showed AR staining; prostatic adenocarcinoma . AR positivity was highest in the metastatic group ( 85%, 17/20, p=0,010 ). Prevalence of AR positivity between groups was similar to that of c-erbB2 and CD117. Results: The expressions of c-erbB2, CD117 and AR increase at signifigant level in cases of metastatic adenocarcinoma that hasn't take preoperative androgene suppression therapy. This result show that the increased expression levels of c-erbB2 , CD117 and AR is related with a higher degree of malignancy and therapeutic agents against to cerbB2 and CD117 could be combined with anti-androgenic agents in planning of treatment. VIII