Normal prostat ve prostat adenokarsinomlarında CHEK-2 üzerinden aktive olan hücre döngüsü düzenleyici proteinlerden cell division cycle 25 homolog A, cell division cycle 25 homolog C ve apoptosis antagonizing transcription factor proteinlerinin prostat karsinogenezi üzerine etkileri
Evaluation of 'cell division cycle 25 homolog C' (CDC25), 'cell division cycle 25 homolog A (CDC25A)' and 'apoptosis antagonizing transcription factor' (AATF) proteins which are activated by CHEK-2 with immunohistochemistry in normal prostate tissue and prostatic adenocarcinomas
  1. Tez No: 392907
  2. Yazar: SERAP İŞLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UFUK USTA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: CDC25A, CDC25C, AATF, CHEK 2, prostat, adenokarsinom, CDC25A, CDC25C, AATF, CHEK2, prostate, adenocarcinoma
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Prostat kanseri erkeklerde görülen kanserler arasında 3. sıradadır. En sık izlenen alt tip asiner adenokarsinomlardır. Prostat karsinogenezinde genetik mekanizmaların rolünü gösteren çok sayıda çalışma mevcuttur. Deoksiribonükleik asit tamir mekanizmalarında rol alan“Checkpoint kinase 2”genindeki mutasyonlar ve hücre siklusunda görevli“Cell division cycle”kinazların (A, B, C) CHEK2 ile ilişkili olarak prostat kanseri gelişiminde rol aldığı gösterilmiştir. Deoksiribonükleik asit tamir mekanizmalarında rol alan diğer bir protein olan ve apoptozu engelleyen AATF proteininin kanser gelişimindeki rolünü gösteren çok sayıda çalışma mevcuttur. Ancak CDC25 ailesinden CDC25A ve CDC25C'nin AATF ile birlikte prostat karsinogenezindeki rolünü gösteren çalışmalar sınırlı sayıdadır. Bununla birlikte var olan çalışmalar genetik temelli olup bu konuda yapılmış immunohistokimyasal çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmada CDC25A, CDC25C ve AATF proteinlerinin normal prostat dokusunda ve malign dokuda ekspresyonlarının incelenmesi ve birbirleriyle ilişkilerinin ortaya konması amaçlandı. Çalışmaya Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı arşivinden 177 malign, 101 benign prostat dokusu içeren toplam 278 materyal dahil edildi. Malign vakalar kendi aralarında Gleason skorlarına göre üç gruba ayrıldı. Malign vakalarda prostat karsinomu prognostik belirteçleri olan bilateral tutulum, ekstraprostatik yayılım, perinöral invazyon, veziküla seminalis invazyonu ve lenfovasküler invazyon varlığı değerlendirildi. Parafin bloklardan alınan kesitlere immünohistokimyasal olarak CDC25A, CDC25C ve AATF antikorları uygulandı ve iki gözlemci tarafından ışık mikroskobu altında değerlendirildi.Malign vakalarda CDC25C antikorunun sitoplazmik, AATF antikorunun sitoplazmik ve nükleer pozitifliği benign gruba göre artmış olarak tespit edilmiştir. Bu artış isrtatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Malign vaka grubunda AATF antikorunun sitoplazmik boyanma oranlarının Gleason skor artışı ile paralellik gösterdiği saptanmış, bu ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Malign vaka grubunda CDC25C ve AATF sitoplazmik boyanma oranlarının ekstraprostatik yayılım varlığı ile korele olduğu saptanmış bu korelasyon istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Prostate cancer is the third common cancer in men. Acinar adenocarcinoma is the most common type. There are number of studies about role of genetic mechanisms in prostate carcinogenesis. Mutations in“Checkpoint kinase 2”(CHEK2) gene, which is involved in Deoxyribonucleic acid damage response, and“Cell division cycle”(CDC) kinases (CDC25A, CDC25B,CDC25C) which are involved in the cell cycle, associated with CHEK2 has been shown to play a role in prostate cancer development. Another protein, AATF, is, involved in Deoxyribonucleic acid damage response and prevents apoptosis, and there are many studies indicating its role in cancer growth. But studies showing the role of CDC25A and CDC25C proteins along with AATF in prostate carcinogenesis, are limited in the literature. However except for the genetically based studies, there are no immunohistochemical studies related to this topic.The aim of current study is to research alterations in expressions of CDC25A, CDC25C and ATTF proteins in malignant prostate tissues and normal prostate tissues and demostrating the relationship with each other. Research is performed on a total number of 278 cases, which consist of 177 malignant prostate tissues, and101 benign prostate tissues. Cases are selected from the archive of Trakya University Medical Faculty Department of Pathology which were submitted to the laboratory between 2007 and 2013 . Malignant cases are graded and grouped into three groups with regard to Gleason scoring system. In addition, the malignant cases are evaluated concerning the prognostic factors such as bilateral lobe invasion, extraprostatic extention, perineural invasion, vesicula seminalis invasion and lymphovaskular invasion. Immunohistochemical and light microscopy evaluations were performed by two observers. Nuclear and cytoplasmic expressions of AATF antibody and cytoplasmic expression of CDC25C antibody were significantly increased in malignant cases.. Cytoplasmic expression of AATF antibody in malignant cases was parallel with Gleason scores of tumours. This relationship was statistically significant. Additionally, increase in the cytoplasmic expression rates of AATF and CDC25C antibodies in malignant cases were corraleted with extraprostatic extension and this was also statistically significant.