Tiroid cerrahisinde piramidal lob ve klinik önemi
Pyramidal lobe and it's clinical significance in thyroid surgery
  1. Tez No: 361274
  2. Yazar: AHMET YAZICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YANDI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: USG, Sintigrafi, Piramidal Lob, Tiroid, Nüks, Ultrasonography, scintigraphy, pyramidal lobe, thyroid, recurrence
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
TİROİD CERRAHİSİNDE PİRAMİDAL LOB VE KLİNİK ÖNEMİ Giriş ve amaç: Tiroid hastalıklarında, nükslerin sebebinin piramidal lob varlığı ile ilişkili olabileceği ileri sürülmektedir. Bu çalışmanın amacı, USG ve sintigrafi ile piramidal lobun görülme oranlarını intraoperatif sonuçlarla karşılaştırmak, piramidal lobun sık görüldüğü hastalıkları, hastaların demografik verilerini incelemek, postoperatif malign ve toksik hastalarda piramidal lob rezidü ve/veya hiperplazisini araştırarak, piramidal lobun klinik önemi (farkındalığı ) ni ortaya koymaktır. Materyal ve metod: Bu prospektif çalışma, 2012 yılı içerisinde 6 aylık sürede Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi An.BD da çeşitli tiroid patolojileri nedeniyle opere edilen, preoperatif dönemde tiroid USG ve/veya sintigrafi ile, intraoperatif olarak da gözlemle piramidal lob taraması yapılan ve postoperatif 2. ayda da kontrol tiroid USG ve sintigrafik yöntemlerle piramidal lob rezidü ve/veya hiperplazisi aranan 183 hastanın verileri toplanarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Kliniğimizde yapılan tiroidektomili 183 hastanın 54'ünde (% 29.5), tespit edilen piramidal lobun, preopatif sintigrafide 94 hastanın 30 (% 31.9)'unda ve preoperatif USG de ise sadece 183 hastanın 1'inde tespit edildiği görüldü. Piramidal lobun kadınlarda daha sık olduğu, daha çok sol lobdan çıktığı, yaş ile belirgin bir ilişkisi olmadığı görüldü. Malign ve toksik nedenle ameliyat sonrası takibe alınan 67 hastanın 22 (% 32.8)'sinde postoperatif sintigrafi ile piramidal lob rezidü ve/veya hiperplazisi gözlendi. Tartışma ve sonuç: 183 hastadan % 12'sinde (n=22), toksik guatr ve malignite nedeni ile opere edilenlerin ise % 32.8'inde postoperatif piramidal lob rezidü ve/veya hiperplazisi gözlenmiş olup, çalışma dışında olmakla birlikte, tez yazım aşamasında izlenen bu hastalardan 3 (% 13.6)'ünde reoperasyon gerekliliği doğmuştur. Bu tablonun önlenmesi için; USG'nin piramidal lob açısından cerrahi ekibe daha çok katkı sağlaması, sintigrafik değerlendirmenin piramidal lobun orijini, boyutu ve şekli hakkında daha sağlıklı ve detaylı bilgiler vermesi ve cerrahi ekibin sabırlı ve dikkatli bir eksplorasyon yapması gerektiği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
PYRAMIDAL LOBE AND IT'S CLINICAL SIGNIFICANCE IN THYROID SURGERY Introduction : In thyroid diseases, it has been claimed that the reason of recurrence is associated with presence of pyramidal lobe. The aim of this study was to determine clinical significance of pyramidal lobe by comparing the detection rate of pyramidal lobe by using ultrasonography and scintigraphy with intraoperative results, examining the diseases that pyramidal lobe is common, analysing patients demographic data and investigating pyramidal lobe residual and/or hyperplasia in postoperative malignant and toxic patients. Material and methods: In this prospective study, we analysed 183 patients data that performed operation in General Surgery Department of Karadeniz Technical University, during six months period in 2012 because of various thyroid pathologies which pyramidal lobe residual and/or hyperplasia had been searched in preoperative period with thyroid ultrasonography and/or scintigraphy and pyramidal lobe has been observed in intraoperative period and also controlled in postoperative second month with thyroid ultrasonography and/or scintigraphy, respectively. Results: Pyramidal lobe was realised in 54 of 183 patients(29.5%) intraoperatively, 30 of 94 patients(31.9%) in preoperative scintigraphy and only one patient in preoperative ultrasonography, respectively. It was more frequent in women than in men and branched off more often from left lobe. It was not found statistically correlation with age, sexuality,originality and pyramidal lobe. Pyramidal lobe residual and/or hyperplasia was found 22 of 67 patients at second mounth with postoperative scintigraphy that had been followed up by reasons of malignancy and toxicicity. Discussion and Conclusion: Postoperative pyramidal lobe residual and/or hyperplasia occured in 22 of 183 patients (12%) and also occured 32.8% whom operated due to toxic goitre and malignancy.As well as three (13.6%) of these patients required re-operation in writing phase of thesis that excluding from the study.In order to prevent this situation it is necessary that preoperative ultrasonography may support surgical team about presence of pyramidal lobe, scintigraphic evaluation may give proper and detailed information about origin, size and shape of pyramidal lobe and also surgical team has to investigate anterior cervical region patience and carefully.