Koroner arter bypass greft operasyonlarında torakal epidural anestezinin peroperatif etkileri
The peroperativeeffects of thoracic epidural anesthesia in coronary artery bypass graft operations
- Tez No: 361285
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN ERTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Kardiyovasküler cerrahi, torakal epidural analjezi, postoperatif ağrı, deksmedetomidin, levobupivakain, stres yanıt, Cardiovascular surgery, thoracic epidural analgesia, postoperative pain, dexmedetomidine, levobupivacaine, stress response
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bizim çalışmamızda GA'ye ilave edilmiş TEA'nin, açık kalp cerrahisi sırasında intraoperatif ve postoperatif ağrı tedavisi ile postoperatif morbidite ve mortalite üzerine etkisinin araştırılması hedeflendi. Çalışma Etik Kurul onayı alındıktan sonra, koroner bypass ameliyatı geçirecek ASA II-III risk indeksinde, 18-80 yaş arası toplam 40 hastada yapıldı. Çalışma gruplarını oluşturmak amacıyla epidural kataterizasyon yapılan ve çalışmaya dahil olma kriterlerine uyan ilk 20 hasta epidural+GA grubunu (Grup E) oluşturdu. Epidural kateterizasyon yapılmayan ama dahil olma kriterlerine uyan ilk 20 hasta ise GA grubunu (Grup G) oluşturdu. Grup E'ye 10 mg/10 ml levobupivakain ile bolus olarak epidural yoldan analjezi uygulandı. Sonrasında epidural kateterden 10 mg/saat levobupivakain infüzyonu başlanıp postoperatif 48. saate kadar bu infüzyona devam edildi. Epidural kateter yerleştirilemeyen hastaların intraoperatif ve postoperatif analjezisi fentanil ve deksmedetomidin infüzyonu ile sağlandı. Tüm hastaların, AKK kaldırıldıktan sonraki VF insidansı, kanda preoperatif ve postoperatif ACTH ve kortizol hormon seviyeleri, hemodinamik ve kan gazı verileri, ekstübasyon zamanı, ekstübasyon sonrası FVC ve VAS değerleri kaydedildi. Çalışmamızın sonucunda her iki grup arasında ekstübasyon süresi, postoperatif hemodinamikler, VF insidansı, FVC ölçümleri açısından anlamlı bir fark bulunmadı. Grupların kan gazı analizlerinde Grup E'de Grup G ile karşılaştırıldığında arteriyel kan pH değerlerinin postoperatif 2. saatte istatistiksel olarak anlamlı daha yüksek olduğu gözlemlendi. Grupların stres hormonlarının karşılaştırılmasında postoperatif 4. saatde Grup E'de ACTH ve kortizol değerlerinin kontrol grubu ile kıyaslandığında daha düşük olduğu görüldü. Grup E'de Grup G'ye göre postoperatif 48. saate kadar VAS değerlerinin anlamlı olarak daha yüksek olduğu, ancak 48. saatte grupların VAS değerleri arasında fark olmadığı tespit edildi. Sonuç olarak hem TEA'nin hem de deksmedetomidin infüzyonunun KPB operasyonlarında iyi bir postoperatif analjezi sağladığı ve benzer özelliklere sahip olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
In our study, it has been aimed to search the effects of thoracic epidural analgesia, added to general anesthesia on postoperative morbidity and mortality with intraoperative and postoperative pain treatment during open heart surgery. After Ethics Committee's approval, the study has been performed to a total of 40 patients who would have cardiac surgery and were in ASA 2-3 risk index, between 18-80 years of age. To create the working groups, the first 20 patients who meet the criteria to be included and without contraindications for epidural catheterization formed the epidural + general anesthesia group (Group E). The other first 20 patients who haven't been applied epidural catheter and meet the criteria formed the general anesthesia group (Group G). Epidural analgesia was performed with bolus injection of 10 mg/10 ml levobupivakain to Group E. Afterwards, 10 mg/h levobupivakain infusion was started from epidural catheter and has been continued for up to 48 hours postoperatively. Intra-operative and postoperative analgesia of the patients who weren't placed the epidural catheter has been provided with fentanyl and dexmedetomidine infusion. For all of the patients in both groups; the incidence of ventricular fibrillation (VF) after removal of the aortic cross-clamping, ACTH and cortisol levels in the blood at the preoperative and postoperative time, hemodynamic and arterial blood gases data, time to extubation, FVC and VAS values after extubation were recorded. As a result of this study, we did not find any significant difference between two groups in terms of extubation time, postoperative hemodynamics, incidence of VF, FVC measurements. In the blood-gas analysis of groups, we observed that pH values at the second hours of posteperative time in Group E were statistically significantly higher than Grup G. In the comparison of groups' blood stress hormone values, we found that ACTH and cortisol values in Group E are lower at the fourth hour of postoperative time than Grup G. When compared VAS between Group E and Group G, the values are significantly higher until 48th hour of postoperative time in the Group E, but we noticed that there was no difference between VAS values of groups at the 48th hour of postoperative time. As a result, we determined that infusion of both TEA and deksmedetomidin provided a good postoperative analgesia in CPB operations and had similar features.