Lityum tedavisi alan bipolar bozukluk hastalarının mizaç özelliklerinin lityum tedavisine yanıt ile ilişkisi
Relationship between temperamental characteristics of the lithium treated bipolar patients with response to the lithium treatment
  1. Tez No: 361292
  2. Yazar: HATİCE EZGİ DEĞERLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN KURT, UZMAN HASAN TURAN KARATEPE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Bipolar Bozukluk, Mizaç, Lityum
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
AMAÇ: Günümüzde bipolar bozuklukta farklı etki düzeneklerine sahip yeni tedavi seçeneklerinin geliştirilmesine karşın, altmış yıl önce keşfedilen lityum tedavideki yerini ve önemini korumaktadır. Öte yandan, dikkate değer sayıda bipolar hastanın da lityuma yanıtsız olduğu bilinmektedir. Lityuma terapötik yanıttaki bu çeşitliliğin altında yatan sebepleri anlamak için biyolojik, klinik ve psikososyal değişkenleri araştıran çok sayıda çalışma yapılmıştır. Son zamanlarda lityum tedavisine yanıtın belirli bir mizaç profili ile ilişkili olup olmadığı araştırmacıların dikkatini çekmeye başlamış olsa da konu ile ilgili literatürde henüz çok az sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu noktadan hareketle bu çalışma bipolar bozukluk tanılı hastaların afektif mizaç özellikleri ile lityum tedavisine yanıt arasındaki olası ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. YÖNTEM: Çalışmaya İstanbul Bakırköy Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi (BRSHH) Raşit Tahsin Duygudurum Bozuklukları Merkezi'nde takip edilen, DSM-IV-TR tanı ölçütlerine göre bipolar bozukluk tanısı almış, tedavisinde en az bir ilacı lityum olan toplam 120 ötimik has¬ta dahil edildi. Hastalara mizaç özelliklerini değerlendirme ölçeği (Temperament Evaluation of Memphis, Pisa, Paris, San Diego Autoquestionaire) (TEMPS-A) verilerek ortalama afektif mizaç puanları tespit edildi. Hastaların lityum yanıt puanları, ALDA Lityuma Yanıt Ölçeği kullanılarak retrospektif olarak hesaplandı. BULGULAR: Siklotimik, hipertimik, anksiyöz mizaç alt ölçek puanları ile lityum yanıt grupları arasında anlamlı fark saptandı. Kötü yanıt grubunda siklotimik, hipertimik, anksiyöz mizaç alt ölçek puanları kısmi ve iyi yanıt grubundan, kısmi yanıt grubunda siklotimik, hipertimik, anksiyöz mizaç alt ölçek puanları iyi yanıt grubundan anlamlı derecede yüksek bulundu. Lityum yanıtı ile siklotimik, hipertimik ve anksiyöz alt ölçek puanları arasında anlamlı negatif ilişki saptandı. SONUÇ: Bu çalışma bipolar bozukluk tanılı hastalarda, mizaç özelliklerine göre uzun dönem lityum tedavisine verilen yanıtta farklılıklar olabileceğini ve mizaç puanları yüksek hastalarda lityum monoterapisine yanıtın düşük olabileceğini göstermektedir. Bipolar bozukluk hastalarında mizacı tarama, klinisyenlere daha etkili tedavi seçeneklerini değerlendirmede ve böylelikle hastalığın uzun dönem sonuçlarını iyileştirmede yararlı bir temel sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: 60 years ago discovered Lithium remains its place and importance in the treatment,although the new treatment options with different effects in bipolar disorder have been developed in the recent years. On the other hand, a considerable number of bipolar patients are known to be non-responders to lithium. The numerous studies have been conducted in order to understand the underlaying causes of this diversity of biological, clinical, and psychosocial variables concerning the therapeutic response to lithium. Recently,although the attention of the researchers was drawn to the issue whether the response to lithium treatment is associated with a specific temperament profile,the available studies are very few yet. Starting from this point, this study was conducted to examine the possible relation between the response to lithium treatment and the affective temperament characteristics of the bipolar patients. METHOD: The study includes totally 120 euthymic patients with the bipolar disorder diagnosis according to DSM-IV-TR diagnostic criteria whose treatment contains at least one lithium based drug and the said study was monitored by the Mood Disorders Center of Raşit Tahsin in Bakırköy Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman Mental Health and Neurological Diseases Training and Research Hospital (BRSHH). By means of Patients temperamental characteristics rating scale (Temperament Evaluation of Memphis, Pisa, Paris, San Diego Autoquestionaire) (TEMPS-A) an average score of affective temperaments were determined. Scores of patients responds to lithium were calculated retrospectively using ALDA Lithium Response Scale. RESULTS: A significant difference was detected between the subscale scores of cyclothymic, hyperthymic, anxious temperament and lithium response groups. Cyclothymic, hyperthymic, anxious temperament subscale scores in the poor response group were significantly higher than partial and good response group and cyclothymic, hyperthymic, anxious temperament subscale scores in the partial response group were significantly higher than good response group. A significant negative relation was detected between lithium response and cyclothymic, hyperthymic, anxious subscale scores. CONCLUSION: This study indicates that responses to the long-term lithium treatment may be different in patients diagnosed with bipolar disorder, and the response to lithium monotherapy may be low in the patients with high temperament scores. Temperament Screening in patients with bipolar disorder may provide a useful basis for evaluation of the more effective treatment options by the clinicians and thus may improve the long term consequences. KEY WORDS: bipolar disorder, temperament, lithium CONTACT ADDRESS: [email protected]