Bir üniversite hastanesinde çalışan hemşirelerin hastane infeksiyonlarını önlemede izolasyon bilgi ve uyum düzeyleri
Isolation knowledge and compliance level of nurses working in a university hospital on preventing nosocomial i̇nfections
  1. Tez No: 707340
  2. Yazar: DURDU ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAY ENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, İç Hastalıkları, Nursing, Clinical Microbiology and Infectious Diseases, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hastane İnfeksiyonu, Hemşire, İzolasyon, Uyum, İzolasyon Önlemleri, Hospital İnfections, Nurse, İsolation, Compliance, İsolation Measures
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırma bir üniversite hastanesinde çalışan hemşirelerin hastane infeksiyonlarını önlemede izolasyon bilgi ve uyum düzeylerini belirlemek amacıyla planlandı. Tanımlayıcı tipte olan araştırma üniversite hastanesinin dahili ve cerrahi kliniklerinde en az bir yıldır çalışmakta olan gönüllü 220 hemşire ile Şubat 2021- Nisan 2021 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Verilerin toplanmasında katılımcıların sosyodemografik özellikleri ile hastane infeksiyonları ve izolasyon önlemlerine dair bilgilerini ölçmek amacıyla araştırmacı tarafından oluşturulan anket formu ve Tayran tarafından geliştirilen“İzolasyon Önlemlerine Uyum”ölçeği kullanıldı. Verilerin analizinde IBM SPSS 24 programı kullanıldı. Katılımcıların yaş ortalamasının 31,56±8,80 olduğu ve %84,1'inin kadın olduğu saptandı. Çalışmada HEİBP puanı ortalaması 60,00±16,33; İÖUÖ puan ortalamaları 68,04±6,59 olarak bulundu. Cinsiyet ve medeni durumun izolasyon önlemlerine uyumu etkilediği; medeni durum, eğitim düzeyi, çalışma yılı ve çalışılan birimin HEİBP puanlarını etkilediği belirlendi. (p˂0,05) HEİBP puanı ile İÖUÖ puanı arasında herhangi bir korelasyon bulunamadı. Katılımcıların izolasyon önlemlerini uygularken en çok hastanın ve hekimlerin izolasyon önlemlerine uymamaları ve malzeme eksikliği konularında sorun yaşadığı belirlendi. Araştırma sonucunda hemşirelerin hastane infeksiyonu ve izolasyon bilgi puanının düşük, izolasyon önlemlerine uyumlarının orta derecede olduğu görüldü. Verilen eğitimlerin etkili olmadığı ve davranış değikliği yaratmada yetersiz olduğu belirlendi. Cerrahi birimlerde çalışan hemşirelerin izolasyon uygularken daha fazla sorun yaşadıkları ve en fazla problemin ise hasta ve hekimlerin izolasyon önlemlerine uymamasından kaynaklandığı bulundu. Hizmet içi eğitimlerde uygun tekniklerin kullanılması ve denetimlerin arttırılması, gerekli malzemelerin temini, görsel uyaranların arttırılması, hasta ve hekimlerin izolasyon önlemlerine uymama nedenlerinin araştırmalar yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was planned to determine the isolation knowledge and compliance levels of nurses working in a university hospital in preventing nosocomial infections. The descriptive study was carried out between February 2021 and April 2021 with 220 volunteer nurses who have been working in the internal and surgical clinics of the university hospital for at least one year. In data collection, a form created by the researcher to measure the sociademographic characteristics of participans and their knowledge about hospital infections and isolation measures and used the Complience Scale with Isolation Measures developed by Tayran. IBM SPSS 24 were used for data analysis. The mean age of the participants was 31,56±8,80 and %84,1 of them were female. It was found that HEİBP score was 60.00±16.33 and the mean score of İÖUÖ was as 68.04±6.59. As a result of the research, It was determined that gender and marital status affected compliance with isolation measures, and also, marital status, education level, the year worked and unit of worked affected HEİBP scores. (p˂0,05). None of correlation was found between the HEİBP score and the İÖUÖ score. It was determined that most of the participants had problems with the patients and physicians not complying with the isolation precautions and lack of materials while applying the isolation measures. As a result of the research ıt was determined that the HEİBP score of the nurses was low and their compliance with the isolation measures was moderate. It was determined that the trainings provided were not effective and insufficient to create behavioral change. It was found that the nurses working in the surgical units had more problems while applying isolation and most problems were related to the non-compliance of the patients and physicians with the isolation measures. It is recommended to use appropriate techniques in in-service training and to increase inspections, to supply necessary materials, to increase visual stimuli and to conduct research on the reasons why patients and physicians do not comply with isolation precautions.