Fiziksel aktivite ve fiziksel uygunluk düzeyleriyle menopoz belirtileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between physical activity, physical fitness levels and menopausal symptoms
  1. Tez No: 361329
  2. Yazar: DERYA ACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN AÇIKGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Spor, Physiology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Menopoz, fiziksel uygunluk, fiziksel aktivite, Menopause, physical fitness, physical activity
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Yaş dönümü de denilen klimakterium, kadının yaşlanma süreci içinde üreme çağından üremeden sonraki çağa geçişini gösteren bir evredir. Bu süreç 40 yaş civarında başlar ve 20 yıl kadar sürer. Klimakterium terimi, premenopozal, menopozal ve postmenopozal dönemleri içine almaktadır. Perimenopozal ve erken postmenopozal dönemde östrojen düzeyindeki dalgalanmalardan kaynaklanan yakınmalar kadının yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Bu dönemlerdeki yakınmaların başında sıcak basması, gece terlemesi gibi vazomotor semptomlar, uykusuzluk ve yorgunluk gelmektedir. Menopozal semptomlarda hormon replasman tedavisi (HRT) etkili bir yöntemdir. Ancak meme kanseri ve tromboembolizm gelişim riskinin artması nedeniyle, son yıllarda HRT tercih edilmemektedir. Menopoza eşlik eden semptomların hafifletilmesinde alternatif tedavi yaklaşımlarının değerlendirilmesi ve geliştirilmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Alternatif olarak geliştirilen tedavi yöntemleri arasında bitkisel ilaç kullanımı, diyet, beslenme, egzersiz programları ve yaşam stili değişiklikleri yer almaktadır. Bu çalışma Fiziksel uygunluk ve fiziksel aktivite düzeylerinin menopozal semptomlar ile ilişkisini belirlemek için planlandı. Menopoz döneminde 57 kadın çalışmaya katıldı. Katılımcıların ağırlık, boy, esneklik, vücut yağ analizi, maxVo2 ve pedometre cihazı ile fiziksel aktivite düzeyleri ölçüldü. Katılımcıların menopoz dönemine özgü şikayetleri Menopozal Semptomları Değerlendirme Ölçeği(MRS) ile değerlendirildi. Çalışmamızda fiziksel aktivite düzeyi ve menopozal semptomlar arasında bir ilişki saptanmamıştır. Katılımcıların MaxVO2' lerinin, günlük adım sayılarının, yağ oranlarının ve BKİ'nın, menopozal semptomlardan sıcak basmasına herhangi bir etkisi yoktur.
Özet (Çeviri)
The climacteric also called“change of life”, is a term which means the transition from reproductive period to non-reproductive period in women according to aging process. This process begins around the age of 40 and lasts for 20 years. Climacteric term includes the premenopausal, menopausal and postmenopausal period. The symptoms in perimenopausal and early postmenopausal period that caused by fluctuations in estrogen levels have negative impact on the quality of life. In this period the main symptoms are hot flashes, night sweats, insomnia and fatigue. Hormone replacement therapy (HRT) is an effective method for menopausal symptoms. However, an increased risk of development of breast cancer and thromboembolism due to HRT is not preferred in recent years. Alternative treatment methods are emphasized to relieve the menopausal symptoms. The alternative treatment methods consist of herbal medicine, diet, nutrition, exercise, and lifestyle modification programs. This study was planned to determine the relationship between physical fitness, physical activity levels and menopausal symptoms. Fifty seven women in menopausal period were participated in the study. Weight, height, flexibility, body fat, maxvo2 were measured. Physical activity levels were determined with a pedometer. The specific complaints of menopause are evaluated by the Menopausal Symptoms Rating Scale (MRS). In our study, there is no correlation between physical fitness and menopausal symptoms. Maxvo2 levels, number of steps, body fat percentage and BMI, does not affect the hot flashes symptom. There was no relationship found between physical activity level and menopausal symptoms.