Pilatesin post-menopoz dönemindeki kadınların fiziksel uygunluk, özellik ve aktivite düzeylerine etkisi
Effect of pilates physical fitness, property and activity levels of women at postmenopausal period
  1. Tez No: 600394
  2. Yazar: MURAT ERTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ZAHİT SERARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Menopoz, Postmenopoz, Pilates, Fiziksel Özellik, Menopause, Postmenopause, Pilates, Physical
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmanın amacı, pilates egzersizlerinin postmenopoz dönemdeki kadınlar üzerindeki etkisinin araştırılmasıdır. Bu doğrultuda yaşları 48 ile 59 arasında değişen 46 postmenopoz kadına, haftada 3 gün ve 60'ar dakikadan 12 haftalık bir pilates programı uygulanmıştır. Çalışmada metot olarak ise çalışma başlamadan önce gerçekleştirilen ölçüm sonuçları ile program bitiminde gerçekleştirilen ölçüm sonuçlarının kıyaslanması yöntemi tercih edilmiştir. Bu kıyaslama ise Eşleştirilmiş t-Test yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Yapılan ölçümler sonucunda çalışmada kullanılan tüm test ve anketlerde, pilates programının katılımcılara olumlu katkı sağladığı, yani program sonundaki ölçümlerin, çalışma başındaki ölçümlerden istatistiki olarak anlamlı bir şekilde daha başarılı olduğu tespit edilmiştir. Dolayısıyla çalışmada pilatesin, postmenopoz dönemdeki kadınların yaşam kalitesini arttırdığı, fiziksel özellik ve uygunluklarını iyileştirdiği, klimakterium dönem semptomlarının gözlenme sıklığını azalttığı ve genel sağlık profilini iyileştirdiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effect of pilates exercises on postmenopausal women. In this direction, a pilates program which lasts 12 weeks (each week consists of 3 days repeat, and each of them is 60 minutes long) has conducted with the participation of 46 postmenopausal women between 48 and 59 years old. As a method of study, it is preferred to compare“the measurement results obtained before the start of the study”with“the measurement results at the end of the program”. This comparison is carried out by the Paired t-Test method. As a result of the measurements made, all the tests and surveys used in the study shows that the pilates program contributed positively to the participants, that is, the measurements at the end of the program were statistically more successful than the measurements at the beginning of the study. Thus, in the study, it is concluded that pilates increases the quality of life, improve the physical features and fitness, decreases the frequency of climacteric symptoms and improves the general health profile of postmenopausal women.