Afet bilgi sistemi sağlik modülünün geliştirilmesi ve uygulanmasi: Bir bilgi sistemi önerisi
Medical module development and implementation for disaster information systems: A novel proposal
- Tez No: 361337
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RIDVAN ATİLLA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Afet bilgi sistemi, sağlık modülü, afet, tıp bilişimi, Disaster information system, medical module, disaster, medical informatics
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Bölümü
- Bilim Dalı: Tıp Bilişimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Bu araştırma ile Afetlerde devreye girebilecek sağlık hizmetinin yürütülmesindeki hastane öncesi süreçler ile ilgili gerçek zamanlı tıbbi bilgi akışını sağlayacak; elektronik ortamda tutulan kayıtların işlenebildiği, depolanabildiği ve aktarılabildiği Afet Bilgi Sistemi Sağlık Modülünün geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Yöntem: Afet durumunda sağlık ekiplerinin koordinasyonu ve doğru zamanda doğru kişilere doğru bilginin aktarılarak profesyoneller arası bilgi akışının sağlanması konusu çerçevesinde yürütülen bu araştırmada veritabanı olarak SQL kullanıldı. Yazılım .Net platformunda C# dili kullanılarak hazırlandı. Afet bilgi sistemi sağlık modülü, afet bölgesi, sahra hastanesi, çevre hastaneler, çadırkent gibi geçici iskan bölgeleri, sevk için kullanılan araçlar, sağlık personeli ve veri merkezi arasındaki bilgi akışını sağlayacak mimari özellikte tasarlandı. Afetzede verilerinin kolay girilebilmesi için sağlık profesyonellerinin işlem basamaklarına göre sistem analizi yapılıp minimal veri setleri oluşturularak veri tabanına girişi sağlandı. Yeni verilerin girilebileceği gibi eski verilerinde sorgulanabilmesine olanak tanıyan nitelikte veritabanı alanları oluşturuldu. Tasarlanan arayüzler ile veri tabanına veri girişi ve sorgulanması gibi işlevlerin kullanıcı ile buluşmasını sağlayan web uygulaması geliştirilerek hız, yüklenme ve performans yönünden test edildi. Bulgular: Araştırmada sistem analizi sonucunda tasarlanan veri tabanı üzerine kurgulanmış anasayfa ve kullanıcı ara yüzleri www.afmedinfo.com internet adresi aracılığı ile kullanıcı erişimi sağlandı. Sonuç: Afetlerde devreye girebilecek sağlık hizmetinin yürütülmesindeki hastane öncesi süreçlerdeki bilgi ve verilerin koordinasyonu için geliştirilen web tabanlı Afet Bilgi Sistemi Sağlık Modülü uygulaması www.afmedinfo.com alan adı üzerinden hizmete sunulmuştur. Yapılan yüklenme, hız ve performans testleri sonucu Afet Bilgi Sistemi Sağlık Modülü uygulaması ortalama %90 başarılı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to improve medical modüle of disaster information system which provids a real-time medical information flow about Prehospital processes that gives healthcare in disasters; transferring, storing and processing the records that are in electronic media and over internet. Method: In this study which is handled within the frame of providing information flow among professionals in a disaster, coordination of healthcare team and transferring complete information to specified people at real time, as database Microsoft Access, SQL query language, was used. It was prepared on Microsoft .Net platform using C# language. Medical modüle of disaster information system was designed to be used in disaster area, field hospital, nearby hospitals, temporary inhabiting areas like tent city, vehicles that are used for dispatch, and providing information flow between medical officials and data center. For fast recording of the disaster victim data, accessing to database which was used by health care professionals was provided(or granted) through analyzing process steps and creating minimal datasets. Database fields were created which give opportunity to enter new data and search old data which is recorded before disaster. Web application which provides access such as data entry to the database and searching towards the designed interfaces according to the login credentials access level was tested in terms of speed, load and performance for a website. Conclusion: In this study, homepage and users' interfaces which were built on database in consequence of system analyses were provided with www.afmedinfo.com web site to the user access. Results: Web based Medical Modüle of Disaster Information System application which was developed to coordinate the data and information in prehospital processes and performing the health care service that can step in disasters, was online at www.afmedinfo.com. Medical Modüle of Disaster Information System application was found %90 successful after load, speed and performance tests.